RSS

Indiase miljardair wil huizen verlichten met e-fietsen

Manoj Bhargava heeft een plan. De Indiase miljardair wil duizenden elektrische fietsen uitdelen. Hun energie kan duizenden huizen van stroom voorzien, aldus Manoj.

Het idee is simpel. Geef mensen een fiets met een batterij op. Een vliegwiel drijft een generator aan, de generator laadt de batterij op. Na een uurtje fietsen heeft de batterij voldoende stroom om het licht en de toestellen in je huis te laten werken. Goedkoop. En niet vervuilend.

Manoj Bhargava, die in de VS fortuin maakte met het energiedrankje 5-hour Energy, bedacht het plan met zijn team van ingenieurs. De fiets is al klaar, zegt hij. Hij wil er tienduizend van weggeven in India, aan mensen op het platteland die nauwelijks of geen stroom hebben.

e-bike-india-2

Eenvoudige technologie
Bhargava (62), die in Detroit woont, kondigde eerder al aan dat hij van plan is het grootste deel van zijn fortuin weg te schenken. Hij financiert nu al onderzoek naar eenvoudige oplossingen in waterzuivering, stroomvoorziening en gezondheidszorg.

Hij heeft onder meer honderd ingenieurs in dienst. Ze proberen eenvoudige technologie die al tientallen jaren bestaat, compacter, mobieler en efficiënter te maken.

Bhargava zet zijn plannen uiteen in een 40 minuten durende documentaire Billions in Change.

De film is een oproep aan beleidsmakers en bedrijven. Voor verschillende grote problemen in de wereld bestaan er al eenvoudige, haalbare oplossingen. Het wordt tijd dat we die voorrang geven, zegt de miljardair.

Bhargava is een van de ondertekenaars van The Giving Pledge, een organisatie van rijken die een groot deel van hun fortuin aan een goed doel beloven te schenken. Bekende leden van de organisatie zijn Bill Gates en Warren Buffet.

Op de website van The Giving Pledge motiveert de Indiër zijn filantropie (pdf) als volgt: “Ofwel ruïneer ik mijn zoon door hem geld te geven, ofwel geef ik meer dan 90 procent aan een goed doel. Niet echt een keuze.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Dàt is nu wel goed nieuws, zie! Hartverwamend! Dank u, HappyNews!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?