RSS

Bedrijvigheid trekt verder aan

do, sep 3, 2015

Economie en Ondernemen

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie zal in de loop van het jaar verder aantrekken en ook voor de komende jaren zijn de vooruitzichten positief. Dat voorspelt ABN Amro in een donderdag gepubliceerd rapport over de industriële sector.

Volgens de bank is het sentiment in de industrie goed. Bovendien zijn veel ondernemers positief over hun orderportefeuille, de vacatureontwikkeling en het economische klimaat.

Uit een actueel sectoronderzoek van ABN Amro-sectoreconoom Casper Burgering blijkt dat de omzet en productie nog 4,5% en 1,2% onder dat piekniveau van 2008 ligggen. De buitenlandse omzet steeg met 3,3%, maar de binnenlandse omzet bleef met -16% ver achter, aldus Burgering. Al met al doet Nederland het beter dan het gemiddelde in de eurozone.

Dat het relatief lang duurt voordat dat het niveau van voor juni 2008 wordt overstegen, in vergelijking met andere crises zoals in de jaren zeventig en tachtig kwam volgens ABN door de recessie van 2011-2012. Die volgde relatief snel op die van 2008-2009, aldus de bank.

De buitenlandse omzet staat volgens ABN Amro nu 45 maanden boven zijn piekniveau van 2008. Dat geldt nog niet voor de binnenlandse vraag. Wel verwacht de bank dat de binnenlandse vraag dit jaar een sterke verbetering laat zien.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?