RSS

Economie groeit volgend jaar harder dan verwacht

wo, aug 12, 2015

Economie en Ondernemen

De Nederlandse economie groeit volgend jaar harder dan eerder werd verwacht, zo voorspelt het Centraal Planbureau (CPB). Het bruto binnenlands product (bbp) groeit in 2016 naar verwachting met 2,4 procent.

In juni raamde het planbureau de economische groei in 2016 nog op 2,1 procent. De economische groei voor dit jaar wordt op 2 procent geraamd. Die verwachting blijft daarmee gelijk aan de eerdere raming in juni.

Arbeidsmarkt
De werkloosheid zakt volgend jaar, zoals eerder voorspeld, naar verwachting van 7 procent naar 6,7 procent van de beroepsbevolking. Het overheidstekort valt met 1,5 procent in 2016 echter hoger uit dan eerder gedacht. Het CPB schatte het gat op de begroting volgend jaar eerder nog in op slechts 0,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Werknemers zien hun lonen volgend jaar naar verwachting gemiddeld met 1,4 procent stijgen. De koopkracht neemt mede daardoor met 1,1 procent toe, voorspelt het CPB. Dankzij die ontwikkelingen neemt de consumptie verder toe, wat de economische groei een duwtje in de rug geeft. De groei wordt anderzijds gedrukt door de lagere gasproductie.

Wereldhandel
Verder trekt de voor Nederland belangrijke wereldhandel in 2016 waarschijnlijk flink aan. Die stond in de eerste maanden van 2015 onder druk, vooral door tegenvallende handel in Azië en de Verenigde Staten.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?