RSS

Lachen is overal goed voor

Lachen is gezond en ook goed voor het moreel. Het is ook één van de beste remedies tegen stress. Bovendien is het gratis, dus kan iedereen ervan profiteren. Doe dat dan ook!

Een kind lacht gemiddeld 300 tot 400 keer per dag, volwassenen nog slechts 10 tot 15 keer. En inderdaad: het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar waarom zou u zich niet elke dag een flinke dosis humor toedienen? Het zal u ontspannen, meer energie geven en beter gewapend maken tegen de dagelijkse beslommeringen. Lachen is in tal van opzichten heilzaam, zowel fysiologisch als psychologisch en zelfs relationeel. Het is dan ook geen toeval dat de lachclubs als paddenstoelen uit de grond schieten, niet alleen in ons land, maar ook in de rest van de wereld.

Vermindert stress
Lachen verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, stimuleert de bloedsomloop en is een krachtige spierontspanner. Bovendien zorgt het ervoor dat het centrale zenuwstelsel endorfines afscheidt, hormonen met pijnstillende eigenschappen die de effecten tegengaan van een teveel aan adrenaline en cortisol als gevolg van stress.

Versterkt de afweer
Uit studies van psycho-neuro-immunologen is gebleken dat negatieve emoties zoals angst, depressie en woede het immuunsysteem verzwakken, waardoor we minder afweer hebben tegen infecties. Volgens dr. Lee S. Berk van de Universiteit van Loma Linda (Californië) helpt lachen het aantal antilichamen te verhogen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat lachtherapie het aantal antilichamen in de neus- en luchtwegslijmvliezen verhoogt. Van die antilichamen is geweten dat ze beschermen tegen virussen, bacteriën en andere micro-organismen.

Vermindert de bloeddruk en hartproblemen
Experimenten hebben aangetoond dat een lachsessie de bloeddruk na 10 minuten flink doet dalen. Lachen stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de zuurstoftoevoer naar de hartspier, wat het risico op klontervorming doet dalen.

Verzacht pijn
Als we lachen, worden er endorfines afgescheiden in het lichaam. Die hormonen hebben pijnstillende eigenschappen, waardoor de pijn onmiddellijk verlicht wordt.

Verhoogt het zelfvertrouwen
Lachsessies zijn voor mensen met weinig zelfvertrouwen een goede manier om hun schuchterheid te overwinnen en zich beter in hun vel te voelen. Via groepsoefeningen raken de deelnemers hun remmingen kwijt en worden ze socialer en extraverter.

Stimuleert de intermenselijke relaties
“De lach is de kortste weg tussen twee mensen”, verklaarde Charlie Chaplin. Lachen in groep schept een gevoel van verbondenheid en zorgt ervoor dat je je meer openstelt voor de anderen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?