RSS

Werkloosheid daalt verder

do, apr 16, 2015

Economie en Ondernemen

Het aantal mensen met een baan is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6 duizend per maand toegenomen. Vooral jongeren hadden vaker werk. De beroepsbevolking bleef in die periode vrijwel gelijk. Het aantal werklozen liep daardoor in de afgelopen periode met gemiddeld 6 duizend per maand terug. Dat meldt het CBS vandaag.

Het aantal WW-uitkeringen kwam vorige maand uit op 443 duizend, 12 duizend minder dan in februari, blijkt uit cijfers van UWV. Van de 12,7 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar hadden er in maart 8,3 miljoen een betaalde baan. Dat betekent dat 65,3 procent van de bevolking daadwerkelijk betaald werk heeft. Drie maanden eerder was deze arbeidsparticipatie 65,2 procent.

Afgelopen maand waren in totaal 626 duizend mensen werkloos. Zij waren beschikbaar voor en op zoek naar een baan, maar konden er geen vinden. Het percentage werklozen kwam daarmee op 7,0 procent van de beroepsbevolking tegen 7,2 procent drie maanden eerder. De overige 3,8 miljoen mensen tussen 15 en 75 hadden geen baan en waren daar ook niet naar op zoek. Dit is de zogeheten niet-beroepsbevolking.

Meer jongeren aan de slag
Jongeren zijn weer vaker aan het werk. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide het aantal mensen tussen de 15 en 25 jaar met een baan gemiddeld met 10 duizend per maand. Bovendien zijn meer jongeren per week twaalf uur of langer aan het werk. Het werkloosheidspercentage onder jongeren daalde in de afgelopen drie maanden van 11,8 naar 10,8 procent. Ook is het aantal WW-uitkeringen gedaald, met name onder deze groep 15- tot 25-jarigen, meldt het UWV.

Sinds medio vorig jaar trekt het aantal werkenden tussen de 15 en 25 jaar aan. In vergelijking met een jaar eerder steeg het aantal werkende jongeren met 63 duizend, naar 1,25 miljoen. Aanvankelijk vonden jongeren vooral banen van minder dan twaalf uur per week, maar de laatste maanden maakt deze groep steeds vaker langere werkweken. Sinds december is het aantal jongeren dat minstens 12 uur per week werkt met gemiddeld 4 duizend per maand toegenomen.
Bijna twee op de drie werkende jongeren heeft een flexibel dienstverband (zie tweede grafiek). Dat is veel vaker dan 25-plussers. Bijna drie op de tien jongeren hebben vast werk en een vast aantal uren, tegen bijna zeven op de tien 25- tot 75-jarigen die werken.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,