RSS

Voel je fit door de juiste voeding

Een vermoeid gevoel komt niet alleen door te weinig slaap: ook wat we eten heeft hier invloed op. Door kleine veranderingen in je eetpatroon ga je niet alleen beter slapen, je voelt je er overdag energieker door.

Neem een ontbijt
Ook al heb je geen honger, probeer ’s ochtends altijd iets te eten. Studies bewijzen dat mensen die ontbijten zich mentaal en lichamelijk beter voelen. Een andere Britse studie ontdekte dat het dagelijks eten van ontbijtgranen in verband wordt gebracht met lagere niveaus van het stresshormoon cortisol in je bloed.

Eet elke drie à vier uur
Door kleinere maaltijden en twee snacks tussendoor te eten, blijft je suikerspiegel en energieniveau de hele dag stabiel. Grote maaltijden vragen meer energie om te verteren, waardoor je je moe en futloos gaat voelen. Zorg dat je elke maaltijd genoeg koolhydraten, proteïnes en gezonde vetten in vis, noten en olijven binnen krijgt. Deze voedingsstoffen zorgen ervoor dat je je voldaan voelt en zo ga je een uur later niet naar snoep grijpen. Enkele voorbeelden van goede maaltijden zijn: magere yoghurt met bessen en wat müsli en zalm met groene groenten en speltbrood of zuurdesem.

Eet meer vezels
Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzaam in je bloed terecht komen. Zo krijg je er langer energie van. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels is 25 tot 30 gram, een gemiddelde mens krijgt maar de helft binnen. Enkele suggesties om aan meer vezels te komen: eet regelmatig een kom met volkoren ontbijtgranen, zwarte bonen met kaas en een volkoren tortilla, een appel met schil en volkoren spaghetti.

Omega-3
Deze stof vind je in vette vissen als tonijn en zalm. Verder zit het ook in walnoten. Deze vetzuren zorgen dat je hersencellen gezond blijven en houden je mentaal alert.

Genoeg drinken
Water is het hoofdbestanddeel van de vloeistoffen in je lichaam. Slechts de kleinste vorm van uitdroging zorgt ervoor dat je bloed dikker is, waardoor je hart harder moet pompen om het rond te krijgen. Dit heeft als gevolg dat je sneller moe wordt.

Hoe weet je of je genoeg drinkt? Houd je urine in de gaten. Je zou om de twee tot drie uur een bezoekje aan het toilet moeten brengen. Je urine moet helder of lichtgeel zijn. Heeft hij meer een donkergele kleur, dan is dat een teken dat je meer moet drinken. Valt dit je zwaar? Eet dan voedingsmiddelen die veel water bevatten zoals yoghurt, broccoli, wortelen, watermeloen, sinaasappel en pompelmoes.

Koffie
Drink geen cafeïne in de namiddag. Door twee of drie kopjes koffie te drinken ga je je energieker voelen, zeker in de eerste uren na consumptie. Maar wanneer je er meer van drinkt, of je drinkt het in de namiddag of ’s avonds, gaat je slaapkwaliteit achteruit. Met de volgende dag een vermoeid gevoel als gevolg. Je doet er dus goed aan in de namiddag over te schakelen op cafeïnevrije koffie.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,