RSS

Gondels over het IJ in Amsterdam

De plannen voor een gondel over het IJ in Amsterdam zijn in een vergevorderd stadium. In samenwerking met de Oostenrijkse regio Tirol kan eind 2016 begonnen worden met het realiseren van de verbinding tussen het centrum van de stad en Noord. Met een gondel wordt het jarenlange vervoersprobleem over het IJ opgelost.

Er is voor een moderne 3-S gondel gekozen aangezien deze goed is bestand tegen harde wind. De lift krijgt een station bij Amsterdam Centraal en de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. De afstand van 600 meter wordt overbrugd met 4 steunpilaren om snel de gewenste hoogte van 40 meter te kunnen bereiken. Fietsen kunnen zonder problemen mee worden genomen, de capaciteit is maximaal 3800 mensen per uur. De snelheid bedraagt 4,5 meter per seconde waardoor een overtocht 2 minuten en 22 seconden in beslag zal nemen. Met de realisatie van het project is een bedrag van 30 miljoen euro gemoeid.

Toeristische trekpleister
De kabelbaan vormt niet alleen een oplossing voor het vervoersprobleem, maar is ook een nieuwe trekpleister voor de stad. Vanuit de cabines hoog boven het water heeft men een overzicht over de binnenstad en het havengebied. De prijs voor een overtocht zal € 3,80 bedragen. Wie een skipas van een skigebied in Tirol kan tonen maakt, net als de inwoners van Amsterdam, gratis gebruik van de nieuwe lift.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!