RSS

Aantal banen en economie groeien harder dan gedacht

do, mrt 26, 2015

Economie en Ondernemen

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,8 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend op basis van een tweede raming. Bij de eerste schatting, op 13 februari, werd nog een groei gemeld van 0,5 procent.

De sterkere groei is vooral te danken aan de investeringen, die hoger waren dan eerder gedacht. Vooral in gebouwen en infrastructuur werd meer geld gestoken. Het algemene beeld van de economie is volgens het CBS niet veranderd. Dit betekent dat de groei zowel door de uitvoer, de consumptie als de investeringen wordt gedragen.

De Nederlandse economie was in de laatste drie maanden van vorig jaar 1,4 procent groter dan in het laatste kwartaal van 2013. Deze groei werd eerder op 1 procent geschat. De groei in heel 2014 was met 0,9 procent 0,1 procentpunt hoger dan vorige maand werd geschat.

Het vierde kwartaal leverde ook 8000 banen meer op dan eerder geschat. In totaal waren er daardoor 50.000 banen meer dan een kwartaal eerder. Bij de eerste berekening was de stijging 42 duizend banen. De werkgelegenheid groeide met 72.000 banen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2013. Die ontwikkeling was gelijk aan de eerste raming.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,