RSS

Nederlandse economie groeit sneller dan verwacht

do, mrt 5, 2015

Economie en Ondernemen

Het Centraal Planbureau (CPB) is optimistischer over het herstel van de Nederlandse economie. Uit de jongste ramingen blijkt dat de economische groei dit jaar uitkomt op 1,7 procent. Volgend jaar groeit de economie 1,8 procent. Er is sprake van een gestaag herstel, dat vanaf dit jaar ook gedragen wordt door de binnenlandse bestedingen.

Het CPB meldt verder dat de werkloosheid licht zal dalen naar 645.000 (7,2 procent van de beroepsbevolking). Die daling wordt volgend jaar verder doorgezet naar 635.000 (7 procent). Over 2013 lag de werkloosheid nog op 656.000.

De ramingen pakken zo gunstig uit door de lage koers van de euro ten opzichte van de dollar; de omvangrijke Nederlandse exportsector heeft daar veel baat bij. Daarnaast hebben de lage olieprijzen een positief effect op de ramingen van het CPB. De lage inflatie jaagt de binnenlandse bestedingen en investeringen aan. Ook de koopkracht stijgt dit jaar met 1,2%, in plaats van de eerder verwachte 0,75%. Daardoor groeit de consumptie sneller: de plus van 1,25% wordt 1,5%.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,