RSS

Economie groeit weer en werkgelegenheid neemt verder toe

vr, feb 13, 2015

Economie en Ondernemen

De Nederlandse economie is vorig jaar weer gegroeid. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. De economie werd vorig jaar 0,8 procent groter. Na twee achtereenvolgende jaren van krimp voldeed de vooruitgang daarmee aan de verwachtingen. Het Centraal Planbureau (CPB) rekende op een plus van 0,75 procent.

In de laatste maanden van het jaar trok de groei flink aan. De economie werd in het vierde kwartaal 0,5 procent groter ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal bleef die groei volgens een nieuwe schatting nog steken op 0,2 procent. Na een krimp in de eerste drie maanden van het jaar vertoont de economie sinds het voorjaar een stijgende lijn.

De groei werd vorig kwartaal breed gedragen, doordat de consumptie, de investeringen en de export allemaal een positieve bijdrage leverden. De bestedingen van de overheid namen wel licht af. Het herstel op de arbeidsmarkt en de stijgende verkoop van huizen hielpen de bestedingen van consumenten vooruit.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in Nederland is in het vierde kwartaal van 2014 verder gegroeid. Er kwamen ten opzichte van het voorgaande kwartaal 42.000 banen bij. Dat is de grootste toename in drieënhalf jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Er waren vooral meer banen voor uitzendkrachten en zelfstandigen. Het aantal banen voor uitzendkrachten klom daarbij met 15.000.

Het aantal openstaande vacatures steeg volgens het CBS aan het einde van 2014 met 6000 tot 119.000 op kwartaalbasis. In vergelijking met een jaar eerder nam het aantal vacatures met 22.000 toe. Het aantal arbeidsplaatsen in Nederland bedroeg aan het einde van vorig jaar 9,8 miljoen. Dat zijn er 64.000 meer dan een jaar eerder. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,