RSS

Grootste beleggingsfonds ter wereld dumpt kolenmijnen

Het grootste beleggingsfonds ter wereld, het Noorse GPFG, heeft vorig jaar 32 kolenmijnbedrijven uit het beleggingsportfolio verwijderd, blijkt uit het nieuwe duurzaamheidsverslag van het fonds.

Het Staatspensioenfonds Wereldwijd staat ook wel bekend als het Oliefonds, omdat het de opbrengsten van Noors olie en gas belegt. Het fonds heeft een marktwaarde van 750 miljard euro. Uit het duurzaamheidsverslag over 2014, dat afgelopen donderdag verscheen, blijkt dat het fonds het afgelopen jaar zijn investeringen in 49 bedrijven van de hand heeft gedaan vanwege “hoge mate van onzekerheid over de duurzaamheid van hun businessmodel”.

Daarmee doelt het fonds op het risico dat investeringen in bepaalde bedrijven door strengere milieuwetgeving minder rendabel kunnen worden, meldt de Britse krant The Guardian.

Een aantal bedrijven zijn uitgesloten vanwege hun hoge uitstoot van broeikasgassen. Het gaat om veertien kolenmijnen, vijf teerzandbedrijven, twee cementproducenten en één kolencentrale. Bovendien werden achttien steenkoolmijnen in India, Indonesië en de VS geschrapt vanwege de schade die ze aanbrengen aan de natuur en het landschap. In drie jaar tijd heeft het fonds gedesinvesteerd uit 114 bedrijven.

De beslissing vindt plaats tegen de achtergrond van een wereldwijde “divestment“-campagne, die beleggers oproept om niet meer te investeren in bedrijven die verantwoordelijk zijn voor een hoge broeikasgasuitstoot. De beweging heeft komende vrijdag en zaterdag uitgeroepen tot Global Divestment Day.

“Het is een belangrijk begin”, zegt Yann Louvel van Banktrack, een netwerk van organisaties die onderzoek doen naar banken. “Het fonds is een voorbeeld voor de rest van de sector. Bedrijven die in het verleden zijn uitgesloten, werden daarna vaak ook door een aantal anderen uitgesloten.”

Het Oliefonds heeft in totaal nog 35 miljard euro aan beleggingen uitstaan in fossiele brandstofbedrijven. “Daar zitten ook heel veel kolenbedrijven bij, is vorig jaar gebleken uit onderzoek van organisaties die bij ons zijn aangesloten. Ook steenkoolcentrales, bijvoorbeeld.”

“Waar wij naartoe willen, is dat ze gaan desinvesteren uit de hele kolensector”, aldus Louvel. “Daar neemt de Noorse regering dit voorjaar een besluit over. Dat zou pas echt groot nieuws zijn.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,