RSS

4.000 nieuwe banen in Noord-Nederland

di, dec 30, 2014

Economie en Ondernemen

Mede dankzij geld uit Europa nam de werkgelegenheid in Noord-Nederland toe met 4000 nieuwe banen. Noord-Nederland ontving voor de periode 2007-2013 ruim € 169 miljoen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) is er in geslaagd met dit geld het regionaal concurrentievermogen en de werkgelegenheid in het Noorden aanzienlijk te laten groeien.

Elke euro subsidie bijna vertienvoudigd
Met de Europese subsidie is € 1,6 miljard aan investeringen mogelijk gemaakt. Daarvan nam het bedrijfsleven € 400 miljoen voor hun rekening. Elke euro uit Europa lokte 9,5 keer extra investeringen uit. Met die investeringen zijn verschillende projecten mede gefinancierd, zoals wateronderzoeksinstituut Wetsus. Ook onderzoeksprogramma’s van het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) en de energie- en agrosector kregen steun. Daarnaast is belangrijke (toeristische) infrastructuur gerealiseerd, zoals de vernieuwbouw van het Drents Museum in Assen.

5000 MKB bedrijven profiteren
In totaal profiteerden circa 5000 noordelijke mkb-bedrijven van de Europese subsidie. Met name de regeling ‘Noordelijke Innovatie en Ontwikkel Faciliteit’ (NIOF) was een groot succes. In het jaar 2014 alleen al is € 8 miljoen NIOF-subsidie aan mkb-bedrijven uitgekeerd. Zowel de kwaliteit van het ondernemerschap als de innovatiekracht en exportgerichtheid van de bedrijven nam substantieel toe. Daarnaast is met het geld 207 hectare aan bedrijventerreinen opgeknapt en kwamen 66 nieuwe samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en kennisinstellingen tot stand.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Volgens directeur, Eise van der Sluis, heeft het SNN in 2014 alles in het werk gesteld om vanaf 12 januari 2015 te kunnen starten met een nieuw Europees subsidieprogramma waarvan mkb- ondernemers rechtstreeks kunnen profiteren. In een eerste tender is € 8 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is vooral bedoeld voor het aanjagen van innovaties en het toepassen van kennis in nieuwe producten in het mkb en het bevorderen van de koolstofarme economie. In totaal is er € 122 miljoen beschikbaar. Rond de zomer van 2015 wordt een nieuwe mkb-regeling opengesteld om verdere innovatie in het mkb te stimuleren.

Het Comité van Toezicht, dat toezicht houdt op het EFRO-programma, en de deskundigencommissie, die adviezen geeft over de innovatieve plannen van het bedrijfsleven, zijn samengesteld uit experts en ondernemers die onafhankelijk opereren.

Het SNN wil uitgroeien tot efficiëntste subsidiedienstverlener
Op initiatief van het SNN wordt – in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en verschillende controle-instanties – onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de controledruk op met name Europese subsidies aanzienlijk terug te dringen. De resultaten worden begin 2015 verwacht.
De SNN-organisatie gooide in 2014 het roer om om uit te kunnen groeien tot een van de efficiëntste publieke subsidiedienstverleners in Europa. De bedrijfsvoering is aangepast om onnodige bureaucratie uit te bannen. Veel subsidieregelingen worden tegenwoordig geheel digitaal uitgevoerd om grote volumes subsidieaanvragen te kunnen verwerken, zoals de waardevermeerderingsregeling voor woningen van bewoners in het aardbevingsgebied in Groningen en de Friese energiepremie. (Bron: GroningerKrant)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,