RSS

We gaan er in 2015 meer op vooruit dan verwacht

di, dec 16, 2014

Economie en Ondernemen

De meeste mensen gaan er volgend jaar meer op vooruit dan op Prinsjesdag werd geraamd. Gemiddeld is er een koopkrachtstijging van 0,75 procent.

Dat is een kwart procent meer dan gedacht. Dat komt door de lagere inflatie, een lagere nominale zorgpremie en doordat de pensioenpremie voor ambtenaren lager uitvalt. Dat laatste heeft ook een drukkend effect op andere pensioenpremies. Het Centraal Planbureau meldde vorige week al dat de koopkracht er volgend jaar wat beter uitziet.

Voor dit jaar wordt de gemiddelde koopkracht een kwart procent naar beneden bijgesteld. Dat komt doordat de lonen minder zijn gestegen dan verwacht.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. In zijn brief geeft hij een toelichting op de loonstrookjes in januari. Door het kabinetsbeleid verandert er volgend jaar nogal wat. Asscher waarschuwt dat mensen niet te snel conclusies moeten trekken. Zo gaan werknemers op het minimumloon er volgens hun loonstrookje maandelijks tot een tientje op achteruit, maar uiteindelijk stijgt hun koopkracht toch doordat ze minder belasting gaan betalen. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,