RSS

Economie komt meer op eigen benen te staan

ma, dec 8, 2014

Economie en Ondernemen

De Nederlandse economie wordt de komende tijd meer gedreven door de bestedingen in eigen land en wordt minder afhankelijk van de export. De economie blijft groeien en de werkloosheid daalt licht. Dat stelt De Nederlandsche Bank (DNB) in maandag gepresenteerde ramingen.

DNB verwacht dat de consumptie in 2015 voor het eerst in jaren groeit. Dankzij de zeer lage inflatie neemt de koopkracht toe, wat samen met het groeiende vertrouwen kan zorgen voor hogere bestedingen. Daarnaast trekken de investeringen van bedrijven aan, waardoor de binnenlandse bestedingen de export overvleugelen als drijvende kracht van de economie.

De centrale bank verwacht dat de economie volgend jaar met 1,2 procent groeit, na een plusje van 0,8 procent dit jaar. Voor 2016 wordt een vooruitgang met 1,5 procent voorspeld.

Door de matige groei en de scherpe daling van de olieprijs blijft de inflatie de komende tijd bijzonder laag. Voorlopig is dat gunstig, omdat een geringe loonstijging al zorgt voor een aardige toename van de koopkracht. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,