RSS

Ondernemers industrie veel optimistischer

ma, nov 24, 2014

Economie en Ondernemen

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in november verder verbeterd. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 2,0 naar 2,4. De indicator komt daarmee uit op het hoogste niveau sinds juni 2011. Dit heeft het CBS vandaag bekend gemaakt.

De verbetering van het producentenvertrouwen in november is vooral toe te schrijven aan een positiever oordeel over de verwachte productie en de voorraden gereed product.

Sinds oktober 2012 is de trend van het producentenvertrouwen positief. In november 2014 ligt het vertrouwen van de industriële producenten boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,5). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5).

Producentenvertrouwen industrie, (seizoengecorrigeerd)

Producentenvertrouwen industrie, (seizoengecorrigeerd)

Voor 2015 verwachten ondernemers in de industrie een  toename van hun investeringen met 15 procent. Daarmee is de verwachting voor 2015 veel positiever dan voor 2014. De ondernemers verwachten volgend jaar voor bijna de helft te investeren in vervanging van de materiële vaste activa.  Dat blijkt uit de najaarsmeting die het CBS in september heeft uitgevoerd.

Van de  industriële branches die doorgaans het meest investeren is de grootste verandering te zien bij de voedings- en genotmiddelenindustrie. Deze ondernemers verwachtten in 2014 nog een investeringsdaling, maar voor 2015 een stijging van 13 procent.

De ondernemers in de raffinaderijen en chemie zijn zeer positief over de investeringen in 2015. Zij verwachten dat hun investeringen met 23 procent zullen toenemen.  De investeringen van de raffinaderijen en chemie behoren tot de hoogste binnen de industrie. In 2013 investeerde deze branche ruim 2 miljard euro.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,