RSS

Economie zet groei door

vr, nov 14, 2014

Economie en Ondernemen

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met 0,2 procent gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar. Dat blijkt uit een eerste raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd.

In het tweede kwartaal groeide de economie op kwartaalbasis nog 0,6 procent. De lichte toename in het derde kwartaal is vooral te danken aan de investeringen en aan de export.

Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar bedraagt de groei 1,1 procent. Deze groei is te danken aan meer export, iets hogere investeringen en wat meer consumptie door consumenten. De overheidsconsumptie was nagenoeg gelijk aan die van vorig jaar.

Fors meer elektrotechnische machines en chemische producten uitgevoerd
In het derde kwartaal groeide zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer, de uitvoer van eerder ingevoerde producten. Ons land exporteerde beduidend meer elektrotechnische apparaten en machines en chemische producten. Ook de export van andere machines en apparaten groeide aanzienlijk, evenals die van landbouwproducten. Alleen de export van aardolieproducten was lager dan in het derde kwartaal van 2013.

Ook consumenten besteden meer
Consumenten hebben iets meer besteed dan in het derde kwartaal van 2013. Ze gaven vooral meer uit aan voeding en genotmiddelen, aan duurzame goederen en aan diensten. Bij diensten gaat onder meer om het betalen van de huur, bezoek aan restaurant of kapper, en kosten voor telefoon en verzekeringen.

Wat de duurzame goederen betreft, gaven consumenten vooral meer uit aan elektrische apparaten en woninginrichting. Dat laatste hangt mede samen met het herstel van de woningmarkt. In de eerste negen maanden van 2014 wisselden veel meer bestaande koopwoningen van eigenaar dan een jaar eerder.

Bedrijven investeren meer in machines, computers en software
Bedrijven hebben ook dit kwartaal weer meer geïnvesteerd dan een jaar geleden. Ze investeerden meer in hun productiecapaciteit door vooral meer machines, computers en software aan te schaffen. Ook investeerden ze meer in onderzoek en ontwikkeling. Dit is in lijn met de toegenomen bezettingsgraad en het toegenomen producentenvertrouwen in de industrie.

Industrie en zakelijke dienstverlening groeien
Vooral de zakelijke dienstverlening en de industrie hadden mooie groeicijfers in het derde kwartaal. Binnen de zakelijke dienstverlening doet vooral de uitzendbranche het goed. Dat is ook terug te zien in de banencijfers die het CBS vandaag publiceert. Het aantal uitzendkrachten neemt fors toe.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,