RSS

Zuid-Afrika goed op weg om malaria uit te roeien

Zuid-Afrika is goed op weg om malaria helemaal uit te roeien. Het aantal doden door malaria is in twaalf jaar fors gedaald.

Het aantal mensen dat aan malaria sterft in Zuid-Afrika is gedaald van 460 in 2000 naar 70 in 2012. Dat werd dit weekend bekend gemaakt naar aanleiding van de Southern African Development Community(SADC) Malaria Day.

Experts waarschuwen dat Zuid-Afrika niet op zijn lauweren mag rusten. De dodelijkste malariaparasiet blijkt steeds resistenter te zijn tegen artemisinine, het belangrijkste medicijn tegen malaria.

Bovendien kampen andere Afrikaanse landen nog altijd met hoge malariacijfers. Dat is het geval voor Mozambique, Malawi, Angola, Congo, Soedan, Oeganda en de West-Afrikaanse landen.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen. In 2012 veroorzaakte malaria de dood van naar schatting 627.000 mensen, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar.

Door de verbeterde bestrijding van malaria is het aantal doden wereldwijd sinds 2002 bijna gehalveerd, blijkt uit het World Malaria Report van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!