RSS

Werkloosheid voor de vijfde maand op rij gedaald

do, okt 16, 2014

Economie en Ondernemen

De werkloosheid is in september voor de vijfde maand op rij gedaald. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het aantal werklozen nam ten opzichte van augustus af met 4000 tot 628.000 mensen. In september zat in totaal 8 procent van de beroepsbevolking zonder baan.

De afname was wel iets minder sterk dan in de voorgaande maanden, blijkt uit de cijfers van het statistiekbureau. In de afgelopen 5 maanden daalde de werkloosheid met bijna 60.000 personen.

Het lukt steeds meer mensen om weer aan het werk te gaan. De werkzame beroepsbevolking is al sinds april aan het groeien, aldus het CBS. Daarmee is de arbeidsmarkt bezig aan een bescheiden herstel. De werkloosheid ligt nog altijd bijna twee keer zo hoog als voor de crisis.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken spreekt van ,,prachtig nieuws”. ,,Ik ben blij voor al die mensen die nu weer werk gevonden hebben, maar we zijn er nog niet, want er zijn nog te veel werkzoekenden die ook een baan willen.” Het bestrijden van de werkloosheid blijft daarom voorlopig ,,absolute topprioriteit” van het kabinet.

Jongeren
In september gingen er eveneens iets meer jongeren aan het werk, zo constateert Mirjam Sterk, de door het kabinet benoemde ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid. Volgens het CBS waren er vorige maand zo’n 112.000 jongeren werkloos, 2000 minder dan in augustus.

Het aantal werkloosheidsuitkeringen loopt al enige tijd terug. Het aantal mensen in de WW daalde vorige maand met 11.000 tot 420.000, zo blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Er werden vooral minder uitkeringen verstrekt in de bouw en het onderwijs. Bekeken per leeftijd, nam het aantal WW-uitkeringen alleen onder 55-plussers niet af.

De werkloosheid in Nederland volgens de definitie van de International Labour Organisation (ILO) kwam in september uit op 6,5 procent van de beroepsbevolking. In augustus was dat nog 6,6 procent. Daarmee is de werkloosheid in Nederland internationaal gezien relatief laag.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,