RSS

Ook de consumentenuitgaven laten nu herstel zien

wo, okt 15, 2014

Economie en Ondernemen

Winkels in woninginrichting hebben in augustus voor de tweede maand op rij meer verkocht ten opzichte van een jaar geleden. Dat is sinds het begin van 2008 niet meer voorgekomen. Deze positieve ontwikkeling houdt mogelijk verband met de aantrekkende woningmarkt, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Over de hele linie presteerde de non-foodbranche in augustus goed. Consumenten kochten meer producten. Daardoor steeg de omzet steeg met 1,4 procent in vergelijking met een jaar geleden, terwijl augustus 2013 ook nog een koopdag meer telde.

Kledingwinkels beleefden de beste augustusmaand van de afgelopen 2 jaar. De verkopers van onder andere jassen, broeken en truien zetten ruim 8 procent meer om. Het matige weer in augustus in combinatie met de vrije dagen zorgden voor aanloop in de winkels. Vooral de najaarscollectie ging dit jaar vlot over de toonbank. Daarnaast deden veel winkels in deze periode de restanten van de zomercollectie in de uitverkoop.

Het effect van het lagere aantal koopdagen was wel terug te zien bij de winkels van voedings- en genotmiddelen. Daar gingen minder artikelen over de toonbank, met een omzetdaling van ruim 2 procent als gevolg. Voor de totale detailhandel leidde dit tot een lichte omzetkrimp van 0,7 procent.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,