RSS

Wereldvoedseldag 2009

Wereldvoedseldag 2009

De mondiale voedselvoorziening staat de komende veertig jaar voor een aantal belangrijke uitdagingen: meer mensen met meer wensen, klimaatverandering en toenemende land- en waterschaarste. Hebben we goed te eten in 2050? Dat is de vraag die Wereldvoedseldag 2009 centraal stelt.

Voor ons voedsel zijn we afhankelijk van geschikte landbouwgrond en hulpbronnen als water. De druk hierop neemt wereldwijd toe naarmate de vraag naar agrarische grondstoffen stijgt. De stijgende vraag naar agrarische grondstoffen heeft een aantal oorzaken. Ten eerste neemt de welvaart wereldwijd toe en als gevolg daarvan het beslag op alle hulpbronnen. Het sterkst zal dit het geval zijn in China, India en een aantal andere opkomende economieën. De bevolking krijgt meer koopkracht en eet daardoor gevarieerder en verbruikt meer energie. Ten tweede groeit de wereldbevolking. De voorspelling van de VN is dat in 2050 de wereldbevolking zal groeien tot ruim negen miljard. De groei komt vrijwel volledig voor rekening van ontwikkelingslanden. Ten derde is de laatste jaren, naast de vraag naar agrarische grondstoffen voor voedsel, kleding en diervoeding en verstedelijking, extra vraag naar landbouwproducten ontstaan vanwege de verplichte bijmenging van biobrandstoffen aan transportbrandstoffen. De productie van deze biobrandstoffen legt beslag op landbouwgrond, maar ook op water en kunstmest.

Terwijl de vraag naar agrarische grondstoffen stijgt, neemt de hoeveelheid grond die geschikt is voor landbouw af door erosie, uitputting van bodems en verzilting en mogelijk ook door klimaatverandering.

Wereldvoedseldag 2009 adresseert de vraag hoe we de belangrijkste uitdagingen op het gebied van mondiale landbouw voor de komende veertig jaar het hoofd kunnen bieden. Tussen nu en 2050 verdubbelt de vraag naar agrarische grondstoffen voor voedsel. Kunnen we onze landbouwproductie verdubbelen en op duurzame wijze aan de stijgende vraag naar grondstoffen voldoen?

De afgelopen eeuw is de landbouw in staat geweest de economische – en bevolkingsgroei bij te houden door intensivering en uitbreiding. Wat zal de toekomst brengen? Er zal iets moeten veranderen. Ligt de oplossing in betere technologie? Moeten consumenten hun eetgedrag veranderen? Beleven we al snel een volgende piek in de voedselprijzen?

Meer informatie: www.wereldvoedseldag.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?