RSS

IMF ziet verder herstel Nederlandse economie

ma, okt 6, 2014

Economie en Ondernemen

Het IMF verwacht een verder herstel van de Nederlandse economie de komende tijd. De export trekt aan, de huizenprijzen stijgen en het vertrouwen in de economie neemt toe. Volgens de economen van het Internationaal Monetair Fonds leidt dat in 2015 tot een aantrekkende groei.

Kenneth Kang van het IMF zei dat maandag tijdens een persconferentie in Den Haag, in een toelichting op het jaarlijkse IMF-rapport over de Nederlandse economie. De schuldenlast van huishoudens in Nederland is een belangrijk aandachtspunt voor het herstel, aldus Kang.

Het kabinet heeft volgens het IMF al flink hervormd, maar er moet meer gebeuren. Vooral de schulden van jongere generaties belemmeren het aantrekken van de consumptieve bestedingen. De netto welvaart is hoog, maar ligt vooral bij ouderen met hoge pensioenen hebben en lage hypotheeklasten. Jongere generaties, die hun woning veelal op het toppunt van de huizenmarkt kochten, lijden onder zware schulden.

Het IMF suggereert het kabinet daarom om de limiet van 50.000 euro belastingvrij schenken te verhogen. Die ligt dit jaar op 100.000, maar dat loopt 1 januari af. Het kabinet zou ook de pensioenpremies voor jongeren kunnen verlagen. Dat zou hun besteedbaar inkomen flink verhogen en daarmee leiden tot meer bestedingen en meer economische groei. Het IMF ziet dit als een mogelijk begin van een verdere pensioenhervorming.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,