RSS

Groeitempo Nederlandse bedrijvigheid neemt toe

wo, okt 1, 2014

Economie en Ondernemen

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in september in een hoger tempo toegenomen dan in augustus. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmangers (Nevi) woensdag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg van 51,7 in augustus tot 52,2. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Volgens de Nevi daalden de inkoopprijzen in september voor de eerste keer in 4 maanden. ,,Deze daling was fors en de grootste sinds april van dit jaar.” De verkoopprijzen namen ook af en wel in de sterkste mate sinds juli 2013.

Productieomvang
De productieomvang steeg flink, hoewel de toename de kleinste was sinds juli vorig jaar. De productie werd opgestuwd door nieuwe orders, waarbij de toename van nieuwe exportorders de grootste was in 7 maanden. Ook de werkgelegenheid nam toe, zij het minimaal.

Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, concludeerde dat het ,,prima” gaat met de Nederlandse industrie. Hij wees erop dat de inkoopmanagersindex inmiddels 16 maanden op rij boven 50 staat. Van Weele verwacht dat de positieve trend voorlopig zeker nog zal aanhouden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,