RSS

Economie groeit in september met 1,5%

vr, aug 29, 2014

Economie en Ondernemen

De Nederlandse economie groeit in september met 1,5 procent. Dat voorspelt de Stand van Nederland, de barometer van de Nederlandse economie van Z24.

Dat betekent dat de economie komende maand ten opzichte van september 2013 met 1,5 procent zal groeien. In augustus groeide volgens de Stand van Nederland de Nederlandse economie met 1,7 procent.

De Stand van Nederland voorspelt de groei van de economie in de komende maand. Ze baseert zich daarbij op 24 uitkomsten van factoren die een bewezen voorspellende waarde voor de conjunctuur hebben, zoals het elektriciteitsverbruik, de koopbereidheid van consumenten, de autoverkopen en de situatie op de uitzendmarkt. De gegevens zijn deels afkomstig van bedrijven, zoals elektriciteitsbeheerder Tennet en ING, en brancheorganisaties zoals de BOVAG en de ABU. Het model zelf is ontwikkeld door de vakgroep econometrie van de Vrije Universiteit, onder leiding van hoogleraar Siem Jan Koopman.

Consument haakt aan
Opvallend is dat consumenten de positieve trend voor het eerst schragen. Het vertrouwen neemt duidelijk toe. Men is vooral optimistischer over de woningmarkt. Nederlanders zijn sinds december 2008 niet zo positief hierover geweest als nu, zo blijkt ook uit onderzoek van ING.

Arbeidsmarkt
Ook over de arbeidsmarkt neemt het vertrouwen toe. Mogelijk merken mensen nu de eerste daadwerkelijke signalen dat de economie weer aantrekt. Een trend die wordt bevestigd door het aantrekken van de uitzendmarkt met bijna zes procent. De maand ervoor was dat ook al 7 procent, zo laten cijfers van branche-organisatie ABU zien.

De uitzendmarkt loopt altijd vooruit op economisch herstel: bedrijven proberen aantrekkende vraag altijd eerst op te vangen met overuren van bestaand personeel; daarna trekken ze uitzendkrachten aan en nog later nieuwe personeelsleden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,