RSS

Verkoop nieuwbouwwoningen stijgt 52%

wo, aug 13, 2014

Economie en Ondernemen

In de eerste zeven maanden van 2014 zijn ruim 12.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 52% meer dan een jaar eerder. Vooral juli was een goede maand met het dubbele aantal verkochte woningen. Dat heeft de NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, woensdag bekendgemaakt.

Volgens NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers is het duidelijk dat het herstel op de woningmarkt doorzet. “Maar het afschaffen van de soepele schenkingsregels volgend jaar, het beperken van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en de korte aftrekbaarheid van restschuldfinanciering staan mogelijk een langdurig herstel van de woningmarkt in de weg”, waarschuwt NVB-directeur Nico Rietdijk.

De Thermometer Koopwoningen, het halfjaarlijkse onderzoek van de NVB naar de actuele stand van zaken op de koopwoningenmarkt, laat zien dat de verkoop van nieuwe woningen weer vleugels heeft gekregen. T/m juli van dit jaar zijn er door de gezamenlijke ontwikkelaars en bouwondernemers 12.235 nieuwbouwwoningen verkocht. Vooral juli was een goede maand met het dubbele aantal verkochte woningen t.o.v. juli 2013.

De verwachting is dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in heel 2014 op 22.000 gaat uitkomen. “Het goede nieuws is dat elk kwartaal weer beter is dan het voorgaande”, zo stelt de Thermometer vast.

NVB-directeur Nico Rietdijk: “In de cijfers zien we dat nieuwbouw bovendien aan populariteit wint t.o.v. bestaande bouw. Dit hang samen met de herontdekking bij de consument van het gemak én comfort dat nieuwbouw biedt. Bij nieuwbouw weet je wat je krijgt en is het rondmaken van de hypotheek vaak ook beter te overzien en gemakkelijker geregeld dan bij een oud huis, waar nog van alles aan moet gebeuren.”

De meeste regio’s profiteren van het herstel, maar het westen en de (groot)stedelijke gebieden in het westen profiteren het meest, evenals de gebieden die de afgelopen jaren het zwaarst door de crisis zijn getroffen, zoals de noordelijke provincies. Drenthe weet maar liefst drie keer zoveel nieuwe woningen te verkopen als in 2013 en Groningen twee keer zoveel. Maar deze provincies waren dan ook diep geduikeld.

Een belangrijke reden voor het herstel is de historisch lage rentestand. Ook speelt mee dat het consumentenvertrouwen fors is toegenomen. “We komen uit een diepe crisis en veel mensen hebben de afgelopen jaren hun verhuisbeslissing uitgesteld. Nu hun vertrouwen terug is, stappen zij in. Ook omdat zij zien dat huren alleen maar duurder wordt en de huizenprijzen, zeker bij nieuwbouw, scherp geprijsd zijn”.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,