RSS

Een goede zonnebrandcreme?

Tropische temperaturen en overvolle stranden; het is zomer! Als het goed is zouden de flessen zonnebrandcrèmes als warme broodjes over de toonbank moeten vliegen. Maar met alle aandacht in de media voor “gevaarlijke” ingrediënten in zonnebrandcrèmes zou je bijna niet meer durven smeren!

Altijd beschermen!

Toch is het meer dan noodzakelijk je huid te beschermen met een zonnefilter. Want wist je dat de komende 10 jaar naar schatting een op de vier Nederlanders te maken krijgt met huidkanker? En dat vrijwel al die rimpels en pigmentvlekken door de zon zijn ontstaan? Daarom adviseert de Amerikaanse vereniging van dermatologie ook dagelijks een factor te gebruiken! Toch moet je af en toe ook lekker van de zon kunnen genieten. Daar worden we blij van en het is ook nuttig voor onze vitamine D voorraad. Omdat goed smeren nog niet zo makkelijk is zal ik de komende tijd (en met dit mooie weer) aan dit onderwerp wat extra aandacht geven. Want ik ben er van overtuigd; als er een wondercrème bestaat, dan is dat een goede zonnebrandcrème!

Een goede zonnebrandcrème?

Er bestaat nog al wat discussie over de veiligheid van de ingrediënten van zonnebrand producten (beïnvloeden hormoonhuishouding, opname in bloed en moedermelk om maar eens wat te noemen). Het vinden van een product met veilige filters, zonder parfum (wat zeker in combinatie met zon pigmentvlekken en huidveroudering kan veroorzaken) en andere irriterende stoffen is geen sinecure. Realiseer je wel dat het risico van onbeschermd zonnen vele mate groter is dan het risico van het gebruik van een zonnebrandcrème die misschien niet voldoet aan alle criteria. Zelfs als je niet verbrandt!

Chemische filters

In UV filters kun je onderscheid maken tussen chemische en fysische filters. Chemische filters trekken in de huid en absorberen hier de UV-straling. Fysische filters leggen een laagje op je huid en ‘weerkaatsen’ het licht.

Een aantal chemische filters kunnen door het lichaam opgenomen worden en zo in het bloed terechtkomen. Anderen kunnen in reactie op zonlicht vrije radicalen genereren waardoor huidcellen  zouden kunnen beschadigen. Ook staan een aantal chemische filters bekend als irriterend voor de huid, met als uiteindelijk gevolg veroudering van de huid (smartskincare). Let wel, dit gebeurt zeker ook als je je niet insmeert! Chemische filters zijn bijvoorbeeld: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone.

Liever fysische filters

Dit zijn titaniumoxide en zinkoxide. Ze geven een prima bescherming en blijven bovenop de huid. Zo komen er ook geen schadelijke stoffen in je lichaam terecht. Ze vormen als het ware een soort schild op je huid. Daarbij veroorzaken ze zelden een allergische reactie. Een nadeel van deze stoffen is dat ze een witte waas op de huid achterlaten. Voor kleine kinderen zijn zonnebrandproducten met het “ouderwetse” titaniumdioxide en zinkoxide het meest geschikt. Laten producten met deze ingrediënten geen witte waas achter, dan is er gebruik gemaakt van nanotechnologie; weer een heel ander verhaal. Deze nanotechnologie staat nogal ter discussie (zie aflevering Kassa). Ik zal er binnenkort op mijn blog wat dieper op in gaan.

Wat er tussenin zit is Tinosorb. Deze is relatief nieuw en ook een prima keuze. Deze stof dringt niet door in het lichaam en laat ook geen witte waas achter. De combinatie van Tinosorb S en M beschermt goed tegen zowel UVA als UVB stralen. Op de INCI lijst zijn deze stoffen terug te vinden als ‘bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine’ en ‘methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol’. Een hele mond vol!

Oxybenzone (benzophenone 3)

Gebruik van dit ingrediënt als zonnefilter is nogal omstreden. Hoewel het nu pas in de media komt, bestaan er al jaren onderzoeksrapporten over de eventuele nadelige gevolgen van deze stof. Ik adviseer dan ook al lang om producten met dit ingrediënt in het schap te laten staan. Hoewel er geen duidelijke bewijzen zijn dat het in de gebruikte concentraties kwaad kan bij de mens, zijn er bij proefdieren toch wat verontrustende onderzoeksresultaten verschenen. En er is in ieder geval wel aangetoond dat oxybenzone bij mensen gemakkelijk opgenomen wordt door het lichaam en in bloed en moedermelk terecht kan komen. Liever het zekere voor het onzekere nemen dus.

Daar komt nog eens bij dat het een matige filter is en relatief vaak huidirritatie geeft. Dit ingrediënt komt trouwens niet alleen voor in zonnecosmetica (EWG), maar ook in bijvoorbeeld moisturizers, lippenbalsem, bodylotion, nagellak en shampoo.

Groeten Jetske / www.jetskeultee.nl

(Dr. Jetske Ultee – onderzoeksarts cosmetische dermatologie)

 Lees ook:
‘hulp bij de keuze van een zonnebrandcrème’
‘Een aantrekkelijke huidskleur’
‘De impact van de zon: een tweeling’
‘een dun laagje zonnebrandcrème!’ 
‘een gezond ‘tintje” 
‘bescherming in je make-up producten’
‘oxybenzone’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?