RSS

Zonne-energie ’s werelds grootste energiebron tegen 2050?

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) heeft een nieuw verslag uitgebracht dat voorspelt dat zonne-energie ’s werelds grootste energiebron zou kunnen zijn tegen 2050 mits het juiste beleid wordt gevolgd. Het verslag, getiteld ‘Perspectieven voor energietechnologieën 2014’ , vermeldt dat een combinatie van fotovoltaïsche zonnecellen en geconcentreerde thermische zonne-energie waarschijnlijk 26 % van de globale energie-opwekking zal leveren tegen 2050.

Bovendien zou het totale aandeel van duurzame energie de 65 % bereiken en de energie-efficiëntie zou de uitstoot van broeikasgassen verminderen met 40 %.

Grote investering maar veel besparing
Deze klimaatbesparende realiteit kan enkel werkelijkheid worden, volgens het verslag van het IEA, indien de wereld $44 biljoen investeert om om te schakelen van fossiele brandstoffen naar duurzame energie tegen 2050. Een serieuze investering, maar men schat dat door de omschakeling naar duurzame energie de wereld $115 biljoen zou besparen op brandstofkosten tegen 2050 en zodoende dus eigenlijk een verschil zou creëren van $71 biljoen in ons voordeel.

Wat betreft het intomen van de verstoring van het klimaat is het vooruitzicht niet goed zolang  het gebruik van koolstof-intensieve steenkool niet verminderd wordt. “We moeten het juiste doen, maar zitten momenteel nog niet helemaal op de goede weg,” zegt Maria van der Hoeven, uitvoerend directeur van het IEA.

Lage prijzen maar sombere vooruitzichten
In 2011 bereikte het globale aandeel van hernieuwbare energiebronnen 20 % en volgens het IEA zal dit drastisch verder verhogen door de sneldalende kostprijs voor van zonne- en windenergie. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld zorgen de goedkope prijzen van zonnepanelen e.d. voor een enorme toename van duurzame energie en kiezen meer en meer gezinnen en bedrijven voor zonne-energie. Een ander onderzoek toont aan dat de kosten voor windenergie bijna hetzelfde zijn als die van aardgas wanneer men de prijs van de CO2 –uitstoot meerekent.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,