RSS

Nieuw idee om oceanen op te ruimen

wo, apr 16, 2014

Wetenschap en Natuur

James Dyson, de uitvinder van de bekende stofzuiger met zijn naam, werkt aan een enorme stofzuiger om plastic vervuiling uit het water te halen.

De vervuiling van waterlopen en oceanen met plastic is in de afgelopen decennia verhonderdvoudigd en uitgegroeid tot een enorm milieuprobleem. Om de aanvoer van nieuwe vervuiling te vermijden, werkt Dyson aan een schip, de R.V. Recyclone, dat plastic uit rivieren filtert.

Dyson-Recyclone

Grote netten vissen het plastic uit het water, waarna het vermalen wordt. “Vervolgens worden de verschillende soorten plastic gescheiden door een enorme cycloon – vergelijkbaar met de manier waarop onze stofzuigers werken”, verduidelijkt Dyson. “Door de geconcentreerde stroom van grotere plasticdeeltjes uit vervuilde rivieren te halen, zou de M.V. Recyclone efficiënt een grote bron van vervuiling tegenhouden, voor die vervuiling in zee terecht kan komen”.

Dyson, die voor zijn eerste stofzuiger duizenden prototypes testte, beseft goed dat het concept nog een hoop werk nodig heeft. “Het concept is natuurlijk het makkelijkste”, zegt hij. “Er moeten prototypes gemaakt, getest en verfijnd worden – dat is het moeilijke gedeelte.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!