RSS

Groei bedrijvigheid trekt flink aan

wo, apr 9, 2014

Economie en Ondernemen

De Nederlandse industrie maakte in februari de sterkste groei op jaarbasis door in 3 jaar tijd. De productie nam met 5,2 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In december en januari was dat nog respectievelijk 2,4 en 3,2 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

In alle branches van de industre was sprake van een productiegroei. De toename was met 9,3 procent het sterkst bij de elektrotechnische en machine-industrie. Bij de voedings- en genotmiddelenindustrie kwam de groei uit op 1,5 procent.

Ten opzichte van de voorgaande maand groeide de totale productie, gecorrigeerd voor seizoens- en werkdageffecten, met 1,6 procent. In januari was nog sprake van een krimp van 2,3 procent op maandbasis.

Positieve cijfers
Econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS sprak van ,,positieve cijfers”. De industrie vertoont al een halfjaar een stijgende lijn en doet het daarmee beter dan veel andere sectoren, met name de detailhandel. ,,Dat komt ook doordat industriële bedrijven veel exporteren”, aldus Van Mulligen. Economisch herstel begint doorgaans met een verbetering van de uitvoer.

,,Laten we hopen dat dit een aantrekkende werking heeft op de rest van de economie”, zei Van Mulligen. Daarbij is het vooral van belang dat de stijgende productie zich ook gaat vertalen in meer banen. ,,Het vertrouwen bij ondernemers in de industrie is er, en het zit al een tijd in de lift. Ze zijn ook optimistischer over de werkgelegenheid.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,