RSS

Artsen moeten meer alternatieve geneeswijzen inzetten

Artsen gaan onderzoeken of alternatieve geneeswijzen als vitaminepreparaten, meditatie, acupunctuur of yoga de traditionele behandelingen kunnen aanvullen of versterken. Dat maakte onderzoeksbureau ZonMw woensdag bekend.

Op dit moment is vaak niet duidelijk of een behandeling in het alternatieve circuit zinvol is of niet. „We willen binnen de aanvullende zorg het kaf van het koren scheiden, zodat we kunnen bepalen wat hun werkelijke bijdrage is aan de verbetering van de gezondheid”, zegt Ruud Hopstaken, voorzitter van de ZonMw-stuurgroep.

De stuurgroep ‘Implementatie van evidence-based complementaire zorg’ is een initiatief naar aanleiding van het ZonMw-signalement (pdf) ‘Ontwikkeling en implementatie van evidence-based complementaire zorg’ dat vandaag is gepubliceerd.

De opstellers van het rapport vermoeden dat alternatieve behandelingen vaak naast de reguliere zorg worden gebruikt. Als voorbeeld noemen ze het gebruik van vitaminepreparaten en voedingssupplementen, muziektherapie, meditatie, acupunctuur en yoga, en lichamelijke behandelingen zoals chiropraxie en massage.

„Deze zorg wordt vaak ongestructureerd en geïsoleerd toegepast, zonder duidelijk bewijs van een veilige en effectieve inzet. Daarom pleit (pdf) ZonMw voor een kennisprogramma op het gebied van complementaire zorg.”

De komende anderhalf jaar buigt een groep zorgprofessionals zich over de vraag of en welke alternatieven werkelijk een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de gezondheid. Hierin worden zij gesteund door patiëntenfederatie NPCF.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!