RSS

Nieuwe milieuvriendelijke en krachtige batterij werkt op suiker

Amerikaanse onderzoekers hebben een krachtige batterij ontwikkeld op basis van natuurlijke suiker die veel goedkoper en milieuvriendelijker is dan de gebruikelijke batterijen. De technologie zou al binnen drie jaar op de markt kunnen komen.

Eerder werden ook al pogingen gedaan om batterijen te ontwikkelen op basis van suiker, maar het team van Virginia Tech slaagde er als eerste in om de energiedensiteit op te krikken,

“Suiker is een perfect materiaal om energie op te slaan in de natuur”, zegt Percival Zhang, een van de onderzoekers die de batterij heeft ontwikkeld, in een publicatie van Nature magazine. “Het is dus logisch dat we die natuurlijke kracht proberen beheersen op een milieuvriendelijke manier om een batterij te creëren.”

De brandstofcel maakt gebruik van maltodextrine op basis van zetmeel. In combinatie met lucht wordt elektriciteit geproduceerd, met water als belangrijkste bijproduct. In plaats van het dure platinum wordt gebruik gemaakt van goedkope enzymen als biokatalysator.

De nieuwe technologie heeft verschillende voordelen ten opzichte van de conventionele brandstofcel: ze is niet explosief of brandbaar en ze heeft een hogere energiedichtheid.

Ze is daardoor niet alleen goedkoper dan conventionele batterijen, maar kan ook bijgevuld worden als ze leeg is en is bovendien afbreekbaar in het milieu. Zo kunnen jaarlijks miljoenen vervuilende batterijen vermeden worden op de afvalberg.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,