RSS

3D-geprinte mensenlijke cellen maken een einde aan dierproeven

Volgens Alan Faulkner-Jones, expert in de biotechniek en onderzoeker aan de Heriot Watt Universiteit (Edinburgh), zal 3D-printing spoedig een einde kunnen betekenen van het dierenleed in klinische onderzoeken.

Tijdens een conferentie van de 3D Printshow Hospital in Londen, zei Faulkner-Jones dat het 3D printen van menselijke cellen binnenkort de dierproeven bij het testen van nieuwe medicijnen zal gaan vervangen.

Faulkner –Jones heeft een MakerBot printer aangepast tot bioprinter die embryonale stamcellen print in ‘druppeltjes’ van verschillende grootte. Na enige tijd hechten de cellen in de druppeltjes zich vast en vormen zo micro-weefsels en micro-organen. Deze biologische mini-systemen komen niet alleen genetisch overeen met de mens, ze reageren ook als een levend mini-orgaan.

Doordat de stamcellen die gebruikt worden heel persoonlijk zijn kunnen er specifieke micro-weefsels gecreëerd worden voor de betrokken persoon. Hierdoor kan de unieke reactie van die persoon op medicijnen en andere behandelingen getest worden. Dit is een revolutionaire techniek die door het kopiëren van menselijke weefsels en organen levens zou kunnen redden!

3d-printen-van-menselijke-stamcellen

Deze nieuwe techniek voor klinische onderzoeken biedt het voordeel dat dierproeven niet meer nodig zullen zijn! Faulkner-Jones gelooft dat de technologie de wrede, en vaak inaccurate dierproeven binnen 5 jaar kan vervangen. Bovendien worden dieren niet enkel gered, deze technologie zorgt er ook voor dat medicijnen rechtstreeks getest kunnen worden op mensen. Het testproces wordt vaak vertraagd omdat medicijnen die ontwikkeld worden eerst moeten getest worden op dieren alvorens ze uit te proberen bij mensen. De neveneffecten die zich voordoen bij dieren kunnen namelijk heel anders zijn bij mensen. Een dubbel voordeel dus, geen dierenleed meer en effectievere medicijntesten.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?