RSS

Drenthe wil 1,2 miljoen beschikbaar stellen voor zonne-energie

De provincie Drenthe wil 1,2 miljoen euro beschikbaar te stellen om het opwekken van zonne-energie te stimuleren. Dit bedrag wordt vervolgens verdeeld over de verschillende Drentse gemeenten naar rato van hun inwonersaantal die er, aangevuld met eigen middelen, zogeheten zonneleningen van moeten verstrekken aan particulieren.

Particuliere woningbezitters kunnen dankzij de zonnelening tegen een zeer lage rente een lening afsluiten voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen en zonneboilers. Wanneer provinciale staten akkoord gaan, kunnen woningeigenaren in Drenthe vanaf 1 januari 2014 een bedrag lenen dat varieert tussen de 2500 euro en 25.000 euro.

De leningen hebben een looptijd van 10 tot 15 jaar, afhankelijk van de omvang van het bedrag. Wat de zonnelening financieel interessant maakt, is dat de rente maximaal 3% lager ligt dan bij een normale lening. Een voorwaarde is dat het beschikbare bedrag geïnvesteerd wordt in de opwekking van zonne-energie. Dit betekent dat het bedrag gebruikt mag worden voor zowel de aanschaf als de installatie van zonnepanelen en zonneboilers.

Gedeputeerde Henk van de Boer ziet meerdere voordelen aan de zonnelening. “Het geld dat bespaard wordt op de energierekening kan men weer gebruiken om de lening af te lossen waardoor er als het ware kostenneutraal geleend wordt. Naast het feit dat de energierekening omlaag gaat, stijgt de waarde van een woning vaak en zorgt het voor meer regionale werkgelegenheid. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten.” aldus Van de Boer. Het plan moet nog worden behandeld door Provinciale Staten.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?