RSS

Pure chocolade verlaagt hoge bloeddruk

Pure chocolade verlaagt hoge bloeddruk

Uit een Australisch onderzoek blijkt dat het eten van pure chocolade de bloeddruk vijf procent kan doen afnemen bij wie lijdt aan een hoge bloeddruk. De kans op een hartaanval vermindert hierdoor met 20 procent op vijf jaar tijd. Het geheim ligt in de flavanoïden in de chocolade, die op natuurlijke wijze de bloedvaten verwijden, waardoor het bloed makkelijker stroomt en de bloeddruk verlaagt.

De onderzoekers zijn opgetogen. “Dit toont dat je niet altijd medicatie nodig hebt om de bloeddruk te verlagen, ook voeding kan helpen”, aldus Karin Ried van Adelaide University. Ook voor de tien procent patiënten die de medicatie niet verdragen of bij wie de medicatie niet helpt, kunnen er wel bij varen.

Het onderzoek van Ried spitste zich toe op de analyse van 15 eerdere studies over chocolade en cacao. Ze vonden dat de chocolade de bloeddruk tot vijf procent kan doen zakken bij wie een hoge bloeddruk heeft. Dit effect komt overeen met een bloeddrukdaling verkregen door een halfuur flink wandelen of zwemmen. De chocolade heeft geen effect op mensen met een gewone bloeddruk.

Een bloeddruk is te hoog als de systolische druk boven de 14 blijft en de diastolische druk boven de 9. Het enige wat niet duidelijk is, is wat de optimale hoeveelheid chocolade is om de bloeddruk het meest te doen zakken.

Chocolade bleek eerder al een goede invloed te hebben op de gezondheid. Zo vermindert het stress, maakt het mensen gelukkiger en hebben ze minder kans op een beroerte. Het nadeel is wel dat chocolade veel vet en suikers bevat, en dus kan bijdragen tot overgewicht.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?