RSS

SP en Groenlinks willen dat Nederland politiek asiel verleent aan Snowden

GroenLinks en SP willen dat Nederland klokkenluider Edward Snowden asiel verleent. “We hebben met Bradley Manning gezien hoe de VS omgaat met klokkenluiders. Zijn mensenrechten worden al jarenlang dag in dag uit geschonden. Dat mogen we niet nog iemand laten gebeuren”, zegt Linda Voortman (GroenLinks).

Ronald van Raak (SP) vroeg het kabinet er al eerder om. “Het is belangrijk om een plek te bieden aan mensen die hun nek uitsteken door met informatie te komen die ook voor de bescherming van Nederlandse burgers van belang is”.

Bij verlening van politiek asiel zouden de VS het nakijken hebben, aldus advocaat Geert-Jan Knoops, gespecialiseerd in uitleveringsrecht. “Als een land aan Snowden politiek asiel verleent, zal uitlevering juridisch niet meer mogelijk zijn.” Tegen een Amerikaans uitleveringsverzoek heeft Snowden dan “een goede verdediging”, zo meent Knoops. “Hij kan dan aanvoeren dat zijn vervolging in de VS politiek geëngageerd is, namelijk op grond van zijn politieke overtuiging. Dat zal hij aannemelijk moeten maken. Lukt dat, dan staat de rechtspraak in uitleveringszaken geen uitlevering toe.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?