RSS

China weet armoede met 80% te verminderen

China is een groot succesverhaal in de strijd voor voedselzekerheid. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties, dat jaarlijks de vooruitgang meet op het vlak van ontwikkeling.

De Verenigde Naties meten jaarlijks de vooruitgang op weg naar de millenniumdoelen (MDG’s),  acht meetbare doelstellingen in de strijd tegen armoede, analfabetisme, milieuvervuiling en de discriminatie van vrouwen tegen 2015. Gisteren (maandag) werd het rapport voor 2013 (pdf) gepubliceerd.

Uit de nieuwe cijfers blijkt dat er nog altijd 1,2 miljard mensen in extreme armoede leven, met name in Afrika ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië. Toch werd in alle ontwikkelingsregio’s significante vooruitgang geboekt. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de millenniumdoelstellingen bij de lancering van het rapport prompt de “meest succesvolle campagne tegen armoede in de geschiedenis”.

Twee miljard mensen hebben toegang gekregen tot schoner drinkwater, minder mensen hebben honger, en er waren “opmerkelijke” stappen vooruit in de strijd tegen malaria en tuberculose.

Echter is de vooruitgang nog niet gelijk verdeeld over landen en regio’s, en vaak ook erg verschillend tussen bevolkingsgroepen binnen een land. De VN waarschuwen dat het erg gesteld is met de ecologische duurzaamheid, dat nog te weinig kinderen toegang hebben tot basisonderwijs en dat er te weinig middelen beschikbaar gesteld worden voor hulp.

Volgens Roberto Bissio van organisatie Social Watch zijn de verwezenlijkingen op het vlak van armoedebestrijding voor een groot deel op rekening van China te schrijven. Nergens was de strijd tegen extreme armoede zo succesvol. Het land slaagde erin extreme armoede te verminderen van 60 procent in 2005 tot 12 procent in 2010.

Shobha Das van de Minority Rights Group (MRG) in Londen is ervan overtuigd dat de MDG’s heel wat hebben gedaan voor het ontwikkelingsdebat, maar “ze hebben de minderheden en inheemse bevolkingsgroepen overal ter wereld in de steek gelaten”, zegt ze.

De belangrijkste reden daarvoor is dat overheden, in hun haast om de doelstellingen te halen, zich in eerste instantie richten op de best bereikbare bevolkingsgroepen. Das benadrukt daarom dat het belangrijk is om die minderheden meer aandacht te geven bij de ontwikkeling van nieuwe doelstellingen na 2015, de zogenaamde Sustainable Development Goals of SDG’s.

De strijd voor voedselzekerheid is in het belang van de wereldeconomie. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vormt de armoede in ontwikkelingslanden en de ongelijkheid in de wereld een obstakel voor het herstel van de globale economie.

“Een nieuwe ontwikkelingsagenda zou rekening moeten houden met die ongelijkheid, naast sociale gerechtigheid en gendergelijkheid, en respect voor de grenzen van de planeet”, zegt Bissio.

Thalif Deen

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Dàt is nu écht goed nieuws!!!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?