RSS

Broccoli helpt longen schoon te houden

Het is al langer bekend dat broccoli verschillende ziektes tegengaat, maar nu blijkt dat broccoli nog meer voordelen heeft. Deze zeer gezonde groente helpt onze longen schoon te houden.

Uit de studie blijkt dat stofjes in broccoli het immuunsysteem helpen om schadelijke bacteriën uit onze longen te verwijderen. Om ervoor te zorgen dat onze longen goed functioneren, zijn er witte bloedcellen, genaamd macrofagen, die vuil en bacteriën in de longen verwijderen. Zo worden infecties voorkomen. Maar deze ‘reiniger’ is defect bij rokers en mensen met COPD (chronische bronchitis en longemfyseem). Nu hebben onderzoekers ontdekt dat dat bij het kauwen op broccoli een stofje vrijkomt – sulforafaan – dat dit chemische proces herstelt. Dit stofje zit ook in bloemkool.

Onderzoek
Voor het onderzoek verzamelden wetenschappers enkele defecte ‘schoonmakers’ uit de longen van 43 mensen met COPD. Ze stelden ze bloot aan bacteriën die infecties veroorzaken. De monsters die waren blootgesteld aan sulforafaan – het stofje uit broccoli – begonnen de bacteriën op te sporen en te verwijderen. Het schoonmaakproces werd blijkbaar nu hersteld.

Rokers
Vervolgens stelden de onderzoekers een groep muizen voor één week of zes maanden bloot aan rook. De bacteriën in de longen van beide groepen waren toegenomen, vergelijkbaar met dat bij COPD. Na het behandelen van de muizen met sulforafaan, kreeg de schoonmaak een boost. In plaats van dat de schoonmaakcellen toenamen, gingen de cellen beter functioneren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?