RSS

Den Bosch wint E-award voor stimulering elektrisch rijden

’s-Hertogenbosch  is de trotse winnaar van de E-Award. Dit is bekend gemaakt op het congres van het Formule-E team. De jury prijst de brede en veelzijdige aanpak van ’s-Hertogenbosch om het elektrisch rijden binnen de gemeente te versnellen.

‘De gemeente durft voor een lerende aanpak te kiezen wat essentieel is in deze fase van het elektrisch rijden,’ aldus juryvoorzitter Joost Helms.  De E-Award – een wedstrijd voor gemeenten over elektrisch rijden –  is een initiatief van Natuur & Milieu in samenwerking met Stichting e-laad, het Formule-E team, het Ministerie van Economische Zaken en AgentschapNL.

Groot enthousiasme onder gemeenten
Zoveel mogelijk versnelling rond elektrisch rijden, dat was het criterium voor deze wedstrijd. Uitgangspunt waren de maatregelen die de gemeenten in 2012 hebben genomen om het elektrisch rijden versneld in te voeren. Het enthousiasme onder de Nederlandse gemeenten bleek groot: maar liefst 51 gemeenten deden mee aan de wedstrijd wat uiteindelijk tot 9 genomineerden leidde: Amsterdam, Enschede,  ’s-Hertogenbosch , Hoorn, Rotterdam, Texel, Tytsjerksteradiel, Utrecht en Zaanstad.

E-award bundel
Veel gemeenten zijn enthousiast bezig met de stimulering van elektrisch rijden. Natuur en Milieu heeft ter inspiratie 36 creatieve projecten en activiteiten van de wedstrijddeelnemers gebundeld in de Ideeënbundel E-Award, hier online te bekijken.

De jury, bestaande uit Joost Helms (klimaatambassadeur Duurzame Mobiliteit en wethouder in Eindhoven),  Marijke van Haaren (Voorzitter Taskforce Formule-E team)  en Marko Hekkert, (hoogleraar Innovatiewetenschappen, Universiteit Utrecht) hanteerde de volgende criteria om de uiteindelijke winnaar te bepalen: 1) kwantitatieve gegevens over laadpunten en eigen wagenpark gemeenten, 2) inspirerende en creatieve initiatieven, 3) communicatie over elektrisch rijden.

Winnaar ’s Hertogenbosch
Bij de winnende gemeente ’s-Hertogenbosch  waardeert de jury de pragmatische aanpak, haar publiek-private samenwerking en het lerende aspect bij elke activiteit die zij onderneemt: hoe kunnen ervaringen leiden tot betere projecten. Ook boekt de gemeente concrete resultaten: het autodeelproject in het Paleiskwartier in samenwerking met zOem en Enexis dat heeft geleid tot opzegging van 25% van de parkeervergunningen, het Smart Charging concept, de e-treintaxi en de elektrische bus.

Eervolle vermeldingen
Ook de andere genomineerde gemeenten bleken zeer creatief te zijn in het bedenken van stimuleringsmaatregelen. Zo laat de Friese gemeente Tytsjerksteradiel toeristen tegen betaling in de elektrische auto’s rijden die gemeenteambtenaren tijdens hun vakantie niet gebruiken. Op grond van deze originele aanpak heeft de jury besloten om Tytsjerksteradiel een eervolle vermelding te geven. Ook de gemeente Texel kreeg een eervolle vermelding. Texel heeft inspirerende initiatieven, zoals elektrische deelauto’s, veel aandacht voor elektrisch (fiets)vervoer voor toeristen. Het eiland heeft echte versnelling bereikt: er zijn in 2012 40 laadpunten bijgekomen.

Voordelen elektrisch rijden
Gemeenten zijn met name enthousiast door de grote voordelen die elektrisch rijden voor het welzijn van de burgers heeft. Maarten van Biezen, hoofd Mobiliteit bij Natuur & Milieu, somt drie voordelen op: ‘Elektrische auto’s zijn stiller, vooral bij lagere snelheden in stad en dorp. Bovendien zijn elektrische auto’s schoon wat natuurlijk bijdraagt aan een gezondere lucht en een prettige leefomgeving voor burgers.  Tot slot leveren elektrische auto’s een belangrijke bijdrage aan het klimaat: ze stoten 50% minder CO2  uit dan de gemiddelde auto. Als duurzaam opgewekte elektriciteit (wind, water, zon) wordt gebruikt, wordt dit voordeel nog veel groter.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?