RSS

21 gemeenten in regio Eindhoven werken samen aan duurzame energie

De 21 gemeenten van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) werken samen aan duurzame energieopwekking en energiebesparing in het zogenoemde regionale `Energietransitie’ programma. Er zijn in de regio al veel goede voorbeelden en sinds kort zijn deze op een projectenkaart terug te vinden.

Met z’n allen verbruiken we veel energie. Het merendeel daarvan is nog grijze stroom en aardgas. In de regio Eindhoven wordt zo’n 3% van de energie die we verbruiken duurzaam opgewekt. Dat wil zeggen met zon, water of vanuit biomassa (bijvoorbeeld mest, houtsnippers).

Het doel is om uiteindelijk als regio energieneutraal te worden. Daarmee bedoelen we dat alle energie die we verbruiken op een duurzame manier wordt opgewekt. Dat betekent dat er veel energie bespaard moet worden en een flinke verandering in hoe en waar de energie wordt opgewekt. Er zal veel meer duurzame energie in de woon- en werkomgeving opgewekt gaan worden. Dit proces van verandering heet ‘Energietransitie’.

Wat kunnen de mensen zelf doen?
Iedereen kan met z’n eigen woning bijdragen aan Energietransitie in zijn buurt, door zoveel mogelijk energie te besparen en bijvoorbeeld een zonneboiler of zonnepanelen aan te schaffen. Op de regionale website www.hoebespaarikenergie.info vind je tips om je huis energiezuiniger te maken en informatie over subsidies zoals de zonnepanelenregeling van het Rijk

Energietransitie in kaart gebracht
Op verschillende terreinen wordt gewerkt aan vernieuwende energietechnologie. Kansrijke clusters zijn ontstaan rondom: zonne-energie, `biobased technology’ (terugwinnen van grondstoffen uit de reststromen waar ook bio-energie uit opgewekt wordt), en elektrisch rijden. In het regionale Energietransitieprogramma worden op deze thema’s projecten gestart en uitgevoerd. Succesfactor is de intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid.

Om een overzicht te geven van de initiatieven die in de regio lopen is een online projectenkaart ontwikkeld. Deze kaart zal steeds met nieuwe projecten worden aangevuld.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?