RSS

Onderzoekers ontwikkelen waterfles die zichzelf vult met waterdamp uit de lucht

Een waterfles die zichzelf vult. Onderzoekers van de Amerikaanse start-up NBD Nano zijn geïnspireerd door de Namibische woestijnkever. Het schild van de kever is bezaaid met minuscule heuveltjes. Waterdamp slaat daarop neer en accumuleert tot minuscule druppels, die vervolgens naar de mond van de kever rollen. Op die manier kan de kever het redden in plaatsen waar bijna geen water te vinden is.

De wetenschappers gebruikten hetzelfde principe om een fles te ontwikkelen die water verzamelt uit de atmosfeer, en zichzelf dus langzaam vult. Het oppervlak van de fles werd daarvoor bedekt met hydrofiele en hydrofobe materialen. Een ventilater geleidt de lucht over het oppervlak.

Het systeem heeft wel energie nodig, maar die vraag is erg beperkt, zegt Deckard Sorensen van NBD Nano. In de tests werd de technologie aangedreven door zonnecellen en een oplaadbare batterij. En als de fles in beweging is, bijvoorbeeld in een auto of als ze tijdens het rennen wordt meegenomen, is er geen extra ventilator nodig.

“Wie zien een grote markt in de scheepvaart”, zegt Sorensen. “Omdat boven de zee constant nieuwe luchtvochtigheid gecreëerd wordt. Dat vocht kunnen we met de fles weer uit de atmosfeer halen, zodat mensen lange zeetochten kunnen maken.”

Het gaat voorlopig om een werkend prototype, maar het bedrijf hoopt in 2014 een commerciële variant op de markt te hebben. Die moet verschillende liters water per dag uit de lucht kunnen halen. De technologie kan ook gebruikt worden op onder meer tentzeilen of dakpannen, en op termijn droomt Sorensen van grootschalige varianten om bijvoorbeeld boerderijen door droge periodes te helpen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?