RSS

Fairtrade premie 100% voor boerencoöperaties

Eerder deze maand suggereerde het Nederlands Dagblad dat Stichting Max Havelaar een deel van de premie voor de eigen organisatie zou gebruiken. Dat is onjuist. De premie die naar de boerencoöperatie gaat staat geheel los van de inkomsten van Stichting Max Havelaar.

Om ons werk in Nederland mogelijk te maken vragen wij een bijdrage van de bij ons aangesloten bedrijven. Deze bijdrage staat geheel los van de premie voor boeren. Wij betreuren het dat dit niet correct vermeld is in het Nederlands Dagblad.

Als boerencoöperaties in ontwikkelingslanden hun Fairtrade producten verkopen, ontvangen zij daarvoor een eerlijke prijs en daarbovenop een Fairtrade premie. De leden van de coöperatie, de boeren dus, bepalen gezamenlijk waar ze die premie in investeren. Want niemand weet beter wat nodig is om sterker te worden dan de boeren zelf. Er wordt internationaal streng gecontroleerd, door de onafhankelijke controleorganisatie FLO-CERT.

Vorig jaar ging internationaal (Fairtrade is een internationaal keurmerk:www.fairtrade.net) 65 miljoen euro premie naar boerencoöperaties. 1,2 miljoen boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden hebben baat bij Fairtrade. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt door bedrijven en consumenten die kiezen voor Fairtrade. Stichting Max Havelaar werkt in Nederland keihard met een klein team van 17 mensen om ervoor te zorgen dat steeds meer bedrijven en consumenten deze keuze maken.

Juist door aan zowel aan de vraagzijde (de consumentenmarkt) als aan de aanbodzijde (de boeren in ontwikkelingslanden) te werken zit het Fairtrade keurmerk in een opwaartse spiraal. Om ons werk mogelijk te maken vragen wij een bijdrage van de aangesloten bedrijven (licentie fee). Deze fee staat geheel los van de premie die naar de boeren gaat! Wij betreuren het dat dit belangrijke onderscheid niet gemaakt wordt door de journalist.

Stichting Max Havelaar is een voorstander van een open dialoog over hoe Fairtrade nog meer impact kan hebben. Om een goed  beeld te schetsen van een systeem waar 1,2 miljoen boeren en arbeiders in meer dan 60 landen bij aangesloten zijn, moeten alle onderzoeken worden meegenomen. Fairtrade is waarschijnlijk het meest onderzochte certificeringssyteem. Onlangs publiceerde KPMG een onderzoek, Cocoa Certification, oktober 2012 (pdf) (samenvatting) waarin de voordelen van certificering worden aangetoond.

Meer onderzoeken en ervaringen van betrokkenen:

Stichting Max Havelaar

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?