RSS

Debat over de toekomst van de natuur in Nederland

Op maandag 26 november gaat bij De Balie in Amsterdam de driedelige debatreeks ‘Goudader Natuur’ van start. De reeks debatten gaat over de waarde en toekomst van natuur in Nederland. Volgens het nieuwe regeerakkoord streeft de huidige regering naar ‘synergie met andere maatschappelijke belangen zoals waterveiligheid, recreatie, ondernemerschap, gezondheid, energie en klimaat’. De vraag blijft: hoe kunnen we deze doelstelling omzetten naar concreet beleid? Welke kansen bieden verbanden tussen natuur en economie, gezondheid en waterveiligheid?

De Balie presenteert in samenwerking met Natuurmonumenten het drieluik ‘Goudader Natuur’; drie middagen over de waarde en toekomst van de natuur in Nederland op het gebied van economie, welzijn en waterveiligheid. De eerste aflevering staat in het teken van de economische waarde van natuur voor toerisme en recreatie.

Natuur en landschap is als kunst en cultuur; het maakt het leven mooier. Alleen al daarom is het van belang om de natuur in ons fraaie, gevarieerde land te beschermen, te onderhouden en te ontwikkelen. Maar in tijden dat de politiek zich vooral bezighoudt met economisch herstel en bestrijding van de crisis is dit argument niet meer genoeg. Voor de leefbaarheid, veiligheid en economie van Nederland is de natuur cruciaal.

Hoog tijd dus voor discussie, met inspirerende sprekers, frisse denkers en pittige doeners. Met elkaar stellen we heersende vanzelfsprekendheden op het gebied van natuur en landschap ter discussie en gaan we op zoek naar nieuwe initiatieven, alternatieve benaderingen en duurzame oplossingen.

Aflevering 1 – De Groene Ruimte
De toenemende vergrijzing stuwt de toeristische branche in eigen land op. Steeds meer gezondere en welvarende ouderen hebben tijd en geld om te genieten van wat ons land aan natuur te bieden heeft. De kansen reiken tot ver over de landsgrenzen. Europa is in opkomst als reisbestemming voor de reislustige middenklasse uit het verre Oosten. Om mee te kunnen, moet Nederland meer te bieden hebben dan de Keukenhof en de Zaanse Schans. Ondertussen raakt de Nederlandse jongere steeds minder betrokken bij de natuur; voor hen is de natuur steeds meer ‘iets van vroeger’.

De natuur als product of dienst binnen de belevingseconomie dus. Dit roept allerlei vragen op. Is er ruimte voor marktwerking binnen natuurbeleid? Wordt de natuur een pretpark? Het doel van de bijeenkomst is om het Nederlands natuurbeleid opnieuw vorm te geven vanuit economisch perspectief, en hierbij buiten de geijkte paden blijven door ruimte te bieden aan sprekers van verschillende disciplines, met uiteenlopende visies.

Wat is de toekomst van toerisme en recreatie in Nederland? En hoe vertaalt een nieuwe toekomstvisie zich precies naar duurzaam, concreet beleid? De middag wordt geopend met een keynote speech door Lester Brown, door The Washington Post uitgeroepen tot ‘one of the world’s most influential thinkers’. Hij is oprichter van het Earth Policy Institute en het Worldwatch Institute en auteur van onder meer Full Planet, Empty Plates: The New Geopolitics of Food Scarcity

Verdere gasten zijn onder meer Guido van Woerkom (directeur ANWB), Angelique Vermeulen (Nederlands Bureau Toerisme), Annemie Burger (ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie), Thomas Heerkens (directeur Landal Greenparks), Ton Okkerse(maker van ‘De Nieuwe Wildernis’ over de Oostvaardersplassen), Stientje van Veldhoven(Tweede Kamerlid D66), Robbert Hijdra (Natuurmonumenten), Pieter Baars (Nationaal Groenfonds) en Marco Kraal (bioloog bij sportvisserij Nederland).

Na afloop van het programma om 17:30 uur is er een borrel in de Grote Zaal.

De thema’s die in de volgende afleveringen aan bod komen zijn gezondheid & welzijn (18 december) en waterbeheer (29 januari).

  • De Balie, 26 november, aanvang 15:30 uur
  • Toegang: € 12,50 / € 10,- met et standaard korting / € 7,50 voor leden van Natuurmonumenten en lezers van Trouw
  • Kaartjes: www.debalie.nl

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?