RSS

Samsom wil snel Europese bankenunie

Dat er nog geen Europees toezicht is op banken terwijl die al lang internationaal opereren, is een gotspe. Daarom is het goed dat er snel een Europees bankentoezichthouder komt.

Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zondag in Buitenhof. Hij wees erop dat toezichthouders uit verschillende landen voortdurend bij elkaar te rade moeten gaan om te kunnen controleren of een internationaal opererende bank zich aan de regels houdt. Een Europese toezichthouder die toegang heeft tot alle gegevens zou veel effectiever werken.

Die toezichthouder moet volgens Samsom wel in kunnen grijpen. “Die moet dus de mogelijkheid hebben in het uiterste geval banken failliet te laten gaan of juist van kapitaal te voorzien als dat een kleine brug naar de toekomst slaat.” Daarom is de oprichting van een Europese bankenunie volgens hem ook noodzakelijk.

Begin volgend jaar
Vorige maand hielden Europese leiders in Brussel een topberaad over de bankenunie. Het toezicht moet uiterlijk begin volgend jaar geregeld zijn en in de loop van dat jaar operationeel worden. De toezichthouder kan bij alle banken in de EU ingrijpen, maar richt zich aanvankelijk alleen op de eurolanden.

Tussen Duitsland en Frankrijk was onenigheid over de invoering. Duitsland wilde nog even wachten met de invoering en vond dat het toezicht alleen voor grote, internationaal actieve banken moest gelden. Frankrijk wilde uiterlijk eind dit jaar toezicht op alle banken. (Via)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?