RSS

Natuur & Milieu zoekt molenaars: Deel mee in de wind van Grote Geert

ma, okt 1, 2012

Wetenschap en Natuur

Burgers en bedrijven meer betrekken bij windenergie. Dat is de kern van de campagne ‘Deel mee in de wind’ die Natuur & Milieu, samen met Windcentrale en Greenchoice, is gestart. Doel is het werven van enkele duizenden nieuwe ‘molenaars’. Als meer mensen mede-eigenaar van een windmolen worden, is er meer draagvlak voor windmolens op land.

Iedereen kan molenaar worden en meedelen in de wind door een Winddeel te kopen via winddelen.nl. Voor 351 euro per Winddeel worden mensen ‘Winddeler’ van Grote Geert of De Jonge Held, twee bestaande windmolens in de buurt van het Groningse Delfzijl. Op 7 december a.s. stopt de actie: dan moet er voldoende kapitaal zijn om de molens te kopen. Dat is het geval als er 20.000 Winddelen zijn verkocht.

Weerstand tegen windmolens omzetten in draagvlak
Windmolens op land roepen soms weerstand op vanwege geluid, slagschaduw of horizonvervuiling. Deze problemen kunnen grotendeels worden ondervangen door molens niet overal verspreid neer te zetten, maar te concentreren in industrie- en havenlandschappen en grootschalige landbouwgebieden met voldoende windopbrengst. Daarnaast blijkt dat het laten deelnemen van burgers in windmolens zorgt voor draagvlak, doordat zij financieel voordeel van de molens hebben. Onder andere in Duitse plaatsjes als Wildpoldsried en Zschadrass, waar burgers mede-eigenaar van windmolens zijn, blijkt dat aanvankelijke weerstand is omgeslagen naar draagvlak.

Hoe werken Winddelen?
Het eigendom van de windmolens is opgesplitst in gelijke stukjes, genaamd Winddelen. De molenaar koopt via de Windcentrale één of meer Winddelen om eigen stroom op te wekken (gemiddeld 500 kWh per Winddeel per jaar). De koper ontvangt 16 jaar lang stroom van de eigen Winddelen via Greenchoice. Je betaalt dan, naast de verplichte energiebelasting en netwerkkosten (op dit moment 13,5 eurocent/kWh), geen kosten meer voor je eigen stroom. Daarmee heb je geen last meer van stijgende stroomprijzen. Per molen vormen de deelnemers een coöperatie. Als alle Winddelen verkocht zijn, kopen de coöperaties de windmolens van de huidige eigenaar. Een gemiddeld gezin zou aan zeven winddelen voldoende hebben om alle stroom zelf op te wekken via de eigen windmolen. Naast de aanschafprijs van 351 euro per Winddeel geldt een kleine onderhoudsvergoeding van gemiddeld 16 euro per Winddeel per jaar. Als de stroomprijs zich blijft ontwikkelen zoals de afgelopen tien jaar is de terugverdientijd zeven jaar.

Wind van Grote Geert voor Henk en Ingrid
Door alle lagen van de bevolking en los van politieke voorkeur is er behoefte aan meer Hollandse groene stroom. Maar liefst 83% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat duurzame stroom in Nederland wordt opgewekt (onderzoek Flycatcher, 2011). Het opwekken van energie uit wind is in Nederland de meest efficiënte en goedkoopste manier om de productie van groene stroom uit te breiden. Met een Winddeel van 351 euro in molen de Grote Geert komt windenergie nu ook onder handbereik van Henk en Ingrid.

Wind is efficiënt
Met de actie Zon Zoekt Dak begin dit jaar heeft Natuur & Milieu duizenden mensen aan zonnepanelen op het dak geholpen en daarmee een stevige impuls gegeven aan het zelf opwekken van groene stroom. Winddelen zijn uitermate geschikt voor mensen die geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben en toch graag zelf een deel van hun eigen energie willen opwekken. Winddelen kunnen ook dienen als aanvulling op zonnepanelen, bijvoorbeeld als het dak vol is maar nog niet alle stroom zelf wordt opgewekt.

 

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?