RSS

Drumceremonie voor Inheemse Volken

Op 13 september 2012 was het 5 jaar geleden dat de VN Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken werd aangenomen. Sinds 2010 vraagt het Nederlands Samenwerkingsverband voor Inheemse Volken op deze dag met een drumceremonie gezamenlijk om aandacht van de Nederlandse regering en politiek voor het naleven van de VN-Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken.

Gelukkig zijn er in Nederland organisaties actief die zich inzetten voor de rechten van inheemse volken. Het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV) doet dat al sinds 1969 en heeft zich ervoor ingezet om in Nederland de samenwerking tussen verschillende organisaties te versterken, door het Nederlands Samenwerkingsverband voor Inheemse Volken op te zetten.

Sinds 2010 vraagt dit Samenwerkingsverband op 13 september met een drumceremonie gezamenlijk om aandacht van de Nederlandse regering en politiek voor het naleven van de VN-Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken. We willen dit nu opnieuw met zoveel mogelijk mensen en organisaties doen. Dit jaar organiseren we daarom wederom een drumceremonie en we nodigen iedereen van harte uit om hier samen met ons een groot feest van te maken.

Een afvaardiging van het Nederlands Samenwerkingsverband voor Inheemse Volken en van de Raad van 13 Inheemse Grootmoeders uit alle continenten werden gisteren tevens door Mensenrechtenambassadeur Lionel Veer ontvangen.

De delegatie overhandigde de mensenrechtenambassadeur zeven aanbevelingen waarmee Nederland concreet kan bijdragen aan het verbeteren van de situatie van inheemse volken op het gebied van mensenrechten, ontwikkelingssamenwerking, maatschappelijk verantwoord ondernemen, internationaal handelsbeleid, intellectuele eigendomsrechten, klimaat en biodiversiteit.

De mensenrechtenambassadeur zei dat hij bij zijn reizen regelmatig speciaal aandacht vraagt voor de rechten van inheemse volken. Het is belangrijk dat beter naar hun stem wordt geluisterd.

De drumceremonie werd dit jaar vergezeld door twee inheemse grootmoeders, uit Alaska en Mexico,  dietoevallig in Nederland op bezoek zijn. Zij maken deel uit van de Raad van 13 Inheemse Grootmoeders en geven van 14 tot en met 16 september een workshop in Den Haag.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?