RSS

Land- en Tuinbouw Organisatie start duurzaam energie-initiatief

Op het gebied van duurzame energie houden boeren en tuinders van aanpakken. Bijna de helft van de boerenbedrijven denkt na over zonnepanelen of heeft ze al aangeschaft. Land- en tuinbouwkoepel LTO heeft nu een eigen duurzaam agrarisch energielabel opgericht om haar leden van advies en professionele hulp te voorzien.

Doel van LTO Energie is een hoger en duurzamer bedrijfsrendement voor alle aangesloten boerenbedrijven. Gezamenlijke inkoop van energie en installaties gebeurt al langer centraal. Het nieuwe LTO Energie heeft als kerntaak ook verbinding te leggen tussen besparing, opwekking én verkoop van duurzame energie door agrarische ondernemers. Later komt daar het bundelen van CO2- en groenrechten bij. LTO-leden bleken sterke behoefte te hebben aan één centraal aanspreekpunt voor alle energiezaken. Aan die wens komt LTO tegemoet met het nieuwe LTO Energie.

Uit onderzoek onder de leden blijkt dat 15% van de boerenbedrijven actief zelf duurzame energie opwekt, vooral via zonnepanelen. Zo’n 40% heeft wel plannen voor duurzame energieproductie. Grootste drempel hierbij is het bepalen van het rendement op duurzame investeringen. Van de boerenbedrijven nam 30% tot nu toe nog geen energiebesparende maatregelen. 50% oriënteert zich weliswaar op nieuwe besparingsinvesteringen maar geeft aan meer informatie nodig te hebben.

Karst Breeuwsma, directeur LTO Bedrijven: ‘Wij verbinden de belangenbehartiging en de concrete marktbehoefte van onze leden. Wij helpen onze leden hun energiezaken makkelijk te maken door alles te regelen rond reductie, opwekking en energie-inkoop en verkoop. Ook werken we samen met krachtige partijen op het gebied van duurzame energie, voor onder meer rechtenverhandeling, financiering en het bundelen van collectieve en lokale krachten. Samen zorgen we ervoor dat de agrarische sector duurzaam met energie omgaat en dat onze leden hier op alle vlakken beter van worden.’

De agrosector is in potentie ook de grootste duurzame energieleverancier. Door krachten te bundelen krijgen kleine producenten een sterke plek in de energiemarkt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?