RSS

Astronomen onthullen grootste 3D hemelkaart

vr, aug 10, 2012

Wetenschap en Natuur

Wetenschappers hebben de grootste driedimensionale kaart met gigantische sterrenstelsels en zwarte gaten gepubliceerd. De kaart geeft nauwkeurig de afstanden en locaties van meer dan een miljoen sterrenstelsels weer.

De kaart, gebaseerd op gegevens van de Sloan Digital Sky Survey III (SDSS-III), bestrijkt een volume dat het equivalent is van een kubus van 4 miljard bij 4 miljard bij 4 miljard lichtjaren, en is het tussenresultaat van een zesjarige hemelsurvey, die nu voor een derde is voltooid.

De meeste van deze sterrenstelsels, die elk meer dan 100 miljard sterren bevatten, liggen tussen de 1 en 6 miljard lichtjaar van de Aarde. Door deze in kaart te brengen, wordt het voor wetenschappers mogelijk de geschiedenis van het heelal voor de laatste 6 miljard jaar te achterhalen, melden de onderzoekers.

Het uiteindelijke doel is om erachter te komen hoeveel donkere materie – materie die wel zwaartekracht uitoefent maar geen licht uitzendt – het heelal bevat. Ook willen de astronomen meer inzicht krijgen in de versnellende uitdijing van het heelal, die wordt toegeschreven aan de zogeheten donkere energie.

Het onderzoek is meer dan een jaar bezig en dekt inmiddels ongeveer acht procent van het heelal.

Meer informatie: 

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?