RSS

San Francisco doet Apple in de ban vanwege milieubeleid

De Amerikaanse stad San Francisco zal geen laptops en desktops meer kopen van Apple, als gevolg van het besluit van Apple zich niet meer te houden aan de voorwaarden van het belangrijke EPEAT-mileukeurmerk.

De computers komen er niet meer in bij de 50 onderdelen van de ambtelijke organisatie, hebben vertegenwoordigers van het Department of Environment gisteren bevestigd. De reden is de melding van Apple niet langer het EPEAT-keurmerk te voeren omdat het bedrijf geen kans ziet met het volgen van de eigen designdoelstellingen ook aan de voorwaarden van het keurmerk te voldoen.

Het grootste probleem zit in de manier waarop verschillende onderdelen van de apparatuur aan elkaar vastgemaakt zijn. Na gebruik is de recycling extra lastig omdat geen efficiënte afvalscheiding kan plaatsvinden.De bevestigingsmethoden die Apple onder meer in zijn nieuwste iPad en Retina MacBook toepast, stuitten eerder al op kritiek doordat ook reparatie veel lastiger is uit te voeren.

In de Verenigde Staten is het EPEAT-label erg belangrijk. Het voeren van het label is weliswaar vrijwillig maar overheden en daaraan gelieerde organisaties zoals scholen zijn verplicht producten te selecteren die het EPEAT-keurmerk hebben. Overheden in de VS hebben overigens relatief weinig Apple-producten in gebruik. San Francisco besteedde in 2010 bijvoorbeeld zo’n 45.000 dollar bij Apple.

San Francisco is de eerste stad die publiekelijk aankondigt Appleproducten helemaal uit te bannen. De beslissing trekt aandacht omdat het hoofdkantoor van Apple slechts 70 kilometer buiten de stad ligt en het bedrijf al zijn grote aankondigingen doet in het belangrijkste conferentieoord in het centrum van de stad, het Moscone Center.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?