RSS

Nederlanders voelen zich gelukkig op het werk

do, jul 12, 2012

Economie en Ondernemen

Maar liefst 71 procent van de Nederlanders voelt zich gelukkig op het werk, blijkt uit onderzoek van StepStone. Daarmee zijn we na de Belgen de gelukkigste werknemers in vergelijking met andere Europese landen.

Het Europese gemiddelde ligt op 57 procent. De Belgen zijn nog net iets gelukkiger op het werk want die geven zichzelf een score van 5,9 op het werk waar de Nederlanders zich zelf een 5,6 geven. In Duitsland en Oostenrijk zijn werknemers beduidend minder gelukkig. Op een schaal van 1 op 10, geven de Duitsers zich bijvoorbeeld maar een score van 4,8 op 10.

Gelukkigste werknemers in Europa
1.    België
2.    Nederland
3.    Denemarken
4.    Frankrijk
5.    Zweden
6.    Oostenrijk
7.    Duitsland

In Nederland valt het percentage nog mee, maar het is verrassend dat 43 procent van de Europeanen ongelukkig is op het werk – zeker als we zien dat ongelukkig zijn op het werk een grote invloed heeft op het privéleven.

Leo Bormans, auteur van ‘Geluk. The World Book op Happiness‘, zegt: ‘ ‘Mensen willen niet gewoon meer verdienen, ze willen zich goed voelen in hun baan. We willen allemaal gelukkig zijn, en ons werk is heel belangrijk in onze zoektocht naar geluk. Werk is een belangrijk instrument geworden voor een gelukkig leven, dat bevestigt de studie van StepStone nog eens.’

Piet Derriks, directeur van StepStone Nederland, voegt daaraan toe: ‘Als werkzoekende is het belangrijk om niet alleen te kijken of de functie zelf iets voor jou is, maar ook of je past in de bedrijfscultuur van je toekomstige werkgever. Het loont de moeite om hier meer over te weten te komen, want maar liefst 85 procent van de mensen zouden van werkgever veranderen als ze zich ongelukkig voelen op het werk, zelfs als ze hun functie graag uitoefenen’.

Factoren voor welzijn op het werk
StepStone vroeg aan de deelnemers van het onderzoek welke elementen maken dat ze gelukkig zijn op het werk. Salaris staat niet in de top 5 van deze factoren. De belangrijkste factoren zijn sociale factoren zoals respect voor werknemers, een goede sfeer, een eerlijke en open mentaliteit en erkenning krijgen voor het werk. Het enige ‘harde’ element in de top 5 is een interessante functieinhoud. Dat staat op nummer 2 in de lijst.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Maurits de Koning:

    Opvallend dat Nederlanders zich met een score van 5,6 (op een schaal van 10) al gelukkig voelen op hun werk. Dat moet beter kunnen, zou je zo denken. Want gelukkig zijn op het werk betaald zich op allerlei manier uit: voor organisaties vertaald het zich in klinkende winst- en groeicijfers. Voor uw medewerkers en uw klanten leidt het bovendien tot een gelukkiger privé leven. En dat draagt ook weer bij aan de relevante dividenden van uw organisatie… Dan is de cirkel rond!

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?