RSS

VARA en BOS nemen deel in grootste Nederlandse natuurfilm

do, jun 28, 2012

Wetenschap en Natuur

De VARA wordt leidend mediapartner in Nederlands grootste natuurfilm De Nieuwe Wildernis, de Oostvaardersplassen een jaar in beeld. Na een eerdere overeenkomst met de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) heeft producent EMS Films nu ook overeenstemming bereikt met de VARA.

De bioscoopfilm is sinds oktober in productie en wordt gedraaid in de Oostvaardersplassen, natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Almere en Lelystad.

Meerdere films
De samenwerking met VARA en BOS resulteert in meerdere films. Er komt een grote natuurfilm voor de bioscoop die zich zal richten op alle leeftijden en zal worden gemaakt in de traditie van de gelauwerde BBC natuurproducties. De premières zijn in september 2013. De VARA zendt een unieke driedelige serie uit, gemaakt van nieuw en exclusief materiaal over het leven in de Oostvaardersplassen. Topfotograaf/filmer en ecoloog Ruben Smit, die zowel voor Staatsbosbeheer als Vara’s Vroege Vogels videoblogs heeft gemaakt over het gebied, is verantwoordelijk voor de opnamen. Regisseur Mark Verkerk richt zich op verhaal en montage.

Filosofische verkenning
Een tweede, verdiepende film die parallel gemaakt en uitgebracht gaat worden, is opgebouwd rond een filosofische exploratie over het verbond tussen mens en natuur. In de Oostvaardersplassen ontmoet Staatsbosbeheermedewerker en filosoof Matthijs Schouten ‘natuurmensen’. Mensen die een mening hebben over natuur, haar inspiraties, kracht en schoonheid. Babeth van Loo tekent samen met regisseur Mark Verkerk (Buddha’s Lost Children) voor de regie van deze film. De films vormen samen één geheel.

Verdieping
“Maatschappelijk geëngageerde programmering in het teken van duurzaamheid, met vraagstukken rond ecologie en milieu, welvaartsverdeling, politiek bestuur et cetera zijn al sinds de oprichting integraal onderdeel van de programmering van de BOS”, aldus Algemeen Directeur BOS Gertjan Mulder. “Het is fantastisch dat we nu in samenwerking met de VARA en aan de hand van unieke beelden van de Oostvaardersplassen het boeddhistische gegeven van de eenheid van mens en milieu verder kunnen belichten”.

Drieluik
Producent Ton Okkerse van EMS Films: “Het is uniek dat dit belangrijke thema op drieledige wijze onder de aandacht gaat komen. Als verwonderende schoonheid breed in de bioscopen, in verdiepende en bezinnende vorm in het film arthouse circuit, en gecomplementeerd met de sociaal- maatschappelijke actualiteit prime time op tv en social media. Wij kijken dan ook uit naar de samenwerking met BOS en VARA, de optimale combinatie om een genuanceerd totaalbeeld te kunnen realiseren”.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?