RSS

Meditatie bevordert gezonde veranderingen in de hersenen

Nieuw onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd geeft aan dat slechts een aantal uren mindfulness meditatie al gezonde veranderingen in het hersenweefsel kan initiëren. Tijdens dit onderzoek trainde men 68 studenten van een universiteit in China. De respondenten kregen training in ‘integrative body-mind training (IBMT)’ of alleen spierontspanningsoefeningen.

Eerder onderzoek heeft ook al uitgewezen dat meditatie de witte massa van de hersenen kan veranderen, waardoor de stemming, de leercapaciteit en de reactie op stress kunnen worden verbeterd. Na 5 uur meditatie- of ontspanningstraining in deze studie, werden de hersenen van de studenten gescand met een systeem wat op MRI is gebaseerd, genaamd “diffusion tensor imaging”.

Meetbare veranderingen in de witte massa in de voorste omgordende hersenschors, het deel van de hersenen dat zelfcontrole regelt, werden waargenomen in de mindfulness groep, maar niet in de groep die training kreeg in spierontspanning. Na nog twee weken trainen werden grotere veranderingen waargenomen in dit gebied van de hersenen.

De resultaten versterken eerdere gegevens die erop wijzen dat meditatie meetbare fysieke veranderingen in hersenweefsel kan produceren. Ander onderzoek relateert meditatie aan lagere bloeddruk, verbeteren van je gezondheid en immuumstelstel en het bevorderen van positieve gevoelens ter genezing en voorkoming van depressies.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?